Avokádový koktejl (nízkosacharidový, paleo, vegan)

Jaro a léto je pro mne ve znamení čerstvé zeleniny i ovoce. Člověk se už nepotřebuje tolik jídlem zahřívat. Tento koktejl je tak ideální, když si chci v teplém dni dopřát sytou snídani (to množství zdraví prospěšných tuků opravdu nasytí na celé dopoledne) a užít si opravdu dobré chuti bez zbytečného, razantního navýšení cukru v krvi, jež se u běžných ovocných koktejlů děje (ty bývají tučné a navíc plné cukru). Tato varianta je definitivně zdravější. Užijte si jemnou čoko-vanilkovou chuť 😉

Pro veganskou verzi vynechejte šlehačku a xylitol si můžete nahradit jiným přírodním, libovolným sladidlem 🙂

1 porce obsahuje 2869 kJ; 685 kCal; 8g bílkovin, 23g sacharidů, 60g tuků

Ingredience na 1 porci

  • 300 ml domácího mandlového mléka (nebo kupovaného bez cukru)
  • 1 zralé měkké větší avokádo (musí být zralé a měkké, aby nebylo trpké)
  • 1 lžíce nepraženého kakaa
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 1 lžíce (10g) xylitolu (přírodní, alkoholický cukr)

Na ozdobení

  • na ozdobení maliny, jahody či jiné bobulovité ovoce, nebo bez ovoce (použila jsem lyofilizované maliny)
  • 250ml 33% smetany ke šlehání (ušlehaná s 1 lžící xylitolu; na 1 porci jsem použila 1/4 ušlehané dávky)

Příprava

Avokádo jsem zbavila pecky a vydloubla ze slupky. Veškeré ingredience na koktejl jsem rozmixovala s avokádem najemno v mixéru na smoothie.

Navrch přidám našlehanou šlehačku a dozdobím malinami. Ještě jsem pro okrasu nastrouhala mini pidi kousíček vysokoprocentní hořké čokolády 😉

Vaše Maruška