Avokádový koktejl (nízkosacharidový, paleo, vegan)
Jaro a léto je pro mne ve znamení čerstvé zeleniny i ovoce. Člověk se už nepotřebuje tolik jídlem zahřívat. Tento koktejl je tak ideální, když si chci v teplém dni dopřát sytou snídani (to množství zdraví prospěšných tuků opravdu nasytí na celé dopoledne) a užít si opravdu dobré chuti bez zbytečného, razantního navýšení cukru v krvi, jež se u běžných ovocných koktejlů děje (ty bývají tučné a navíc plné cukru). Tato varianta je definitivně zdravější. Užijte si jemnou čoko-vanilkovou chuť 😉
Pro veganskou verzi vynechejte šlehačku a xylitol si můžete nahradit jiným přírodním, libovolným sladidlem 🙂
1 porce obsahuje 2869 kJ; 685 kCal; 8g bílkovin, 23g sacharidů, 60g tuků
Ingredience na 1 porci
- 300 ml domácího mandlového mléka (nebo kupovaného bez cukru)
- 1 zralé měkké větší avokádo (musí být zralé a měkké, aby nebylo trpké)
- 1 lžíce nepraženého kakaa
- 1 lžička mleté vanilky
- 1 lžíce (10g) xylitolu (přírodní, alkoholický cukr)
Na ozdobení
- na ozdobení maliny, jahody či jiné bobulovité ovoce, nebo bez ovoce (použila jsem lyofilizované maliny)
- 250ml 33% smetany ke šlehání (ušlehaná s 1 lžící xylitolu; na 1 porci jsem použila 1/4 ušlehané dávky)
Příprava
Avokádo jsem zbavila pecky a vydloubla ze slupky. Veškeré ingredience na koktejl jsem rozmixovala s avokádem najemno v mixéru na smoothie.
Navrch přidám našlehanou šlehačku a dozdobím malinami. Ještě jsem pro okrasu nastrouhala mini pidi kousíček vysokoprocentní hořké čokolády 😉
Diskuze
Tak tenhle koktejl je tak skvělý, že jsem k němu ani k snídani nepotřebovala kávu. Asi s ním začnu odvykat :-D
Mohu jenom doporucit, vyborna rychla snidane/svacinka😊👍.