Až příliš zdravé, snídaňové brownie :) (veganská varianta)

Jestli jsem se dnes rozplývala nad snídaní? Maximálně! Tohle je výtečná dobrota, která obsahuje samé zdravé a opravdové ingredience. Je bez lepku, čistě z rostlinných surovin, velmi lehce stravitelná a současně sytivá.

Amarant je bezlepková „pseudoobilovina“ bohatá na rostlinné bílkoviny a to dělá tento pokrm ideální volbou před tréninkem.

Můžete si vychutnat také jako dezert 🙂

Ingredience na 3-4 porce

  • 1/2 hrnku (120g) amarantu v syrovém stavu
  • 1/2 hrnku (90g) rozinek
  • 2 měkké, zralé banány
  • 5 lžic mletých lněných semínek (kupuji v drogerii DM)
  • 10 lžic vody
  • 1/2 hrnku (45g) kakaa (používám nepražené kakao pro jeho jemnější chuť)
  • větší špetka růžové himalájské soli
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • mleté mandle na posypání

Příprava

Amarant jsem vařila dle instrukcí na obalu (ve dvojnásobném množství vody 30 minut).

Zatímco se mi amarant vařil, namočila jsem rozinky do vody na 30 minut. Lněná, mletá semínka jsem smíchala s 10 lžícemi vody, aby vodu vstřebala.

Hotový amarant jsem nechala vychladnout na pokojovou teplotu.

Vodu z rozinek jsem slila a rozinky, banán, lněná semínka a amarant jsem rozmixovala tyčovým mixérem na jemnou kaši. Mixovala jsem odhadem 3-4 minuty, aby kaše byla co nejjemnější.

Pak jsem do kaše přidala ostatní ingredience a vše ještě chvíli mixovala. Vznikla mi lepivá kaše.

Do formičky, která se nemusí vymazávat, jsem nalila těsto a uhladila ho dorovna. Pokud nemáte nepřilnavou formu, vysypte ji, nebo do ní vložte pečící papír.

Těsto jsem posypala mletými mandlemi a pekla ho při 175°C 45 minut.

Hotové brownie nechám vychladnout.

Vaše Maruška