Banánový chlebík (vegan)
Věřili byste, že jsem v minulosti banánový chlebík ještě nezkoušela? Přitom se jedná o tak jednoduchý a chutný recept, na kterém není co zkazit.
Chlebík jsem chtěla upéci z přírodních a průmyslově nezpracovaných surovin bez přidaného cukru a živočišných bílkovin. Tudíž kombinace banánů, datlí, ovesných vloček, semínek a ořechů mi přijde taková nejšikovnější.
Chlebík je ideální ke snídani, svačině nebo jako jídlo před tréninkem.
Užijte si jej! 🙂
1 celý „chlapík“ 😉 obsahuje 14614 kJ; 3490 kCal; 58g bílkovin, 415g sacharidů, 174g tuků
1 porce obsahuje 913 kJ; 218 kCal; 3,6g bílkovin, 26g sacharidů, 11g tuků
Ingredience na 16 porcí
Mokré ingredience na těsto
- 4 + 1 zvlášť (na ozdobení) střední, zralé banány
- 3/4 hrnku (180ml) mandlového mléka bez cukru (či jiného rostlinného mléka dle vlastních preferencí; recept na domácí mandlové mléko najdete recept ZDE)
- 1/2 hrnku (100g) BIO kokosového oleje
- 1/2 hrnku (85g) datlí bez pecek (nebo lze použít sušené švestky – není je třeba namáčet)
- 2 lžičky vavilkového aroma
Suché ingredience na těsto
- 2 hrnky (180g) ovesných vloček
- 2 lžíce (20g) zlatých, lněných semínek
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vinného kamene (=prášek do pečení bez fosfátů)
- 1 lžička jedlé sody
- 3/4 lžičky růžové himalájské soli
K přidání do těsta
- 1 hrnek (190g) datlí bez pecek (nebo lze použít sušené švestky)
- 1 hrnek (90g) vlašských ořechů
Pomůcky
- forma na chlebík o rozměrech 25 cm x 14 cm
- kuchyňský robot/mixér
Příprava
1/2 hrnku sušených datlí zaliji vodou a nechám tři čtvrtě hodiny měknout ve vodě. Vodu úplně sliji a datle s ostatními mokrými ingrediencemi rozmixuji v kuchyňském robotu na jemnou kaši. Tu naliji do skleněné mísy.
Dále si v kuchyňském robotu rozmixuji na jemnou mouku ovesné vločky společně se lněnými semínky.
Jako poslední a velmi krátce mixuji vlašské ořechy s hrnkem datlí, aby byly nasekané na větší kousky.
Mokré i suché ingredience smíchám v míse, nakonec vmíchám nasekané ořechy s datlemi.
Vše vliji do vymaštěné a vysypané formy na chleba (vytřela jsem kokosovým olejem a vysypala kokosovou moukou, ale lze použít prakticky cokoliv)
Těsto jsem špachtlí rozetřela rovnoměrně po celém povrchu a nahoru jsem přitlačila podélně rozkrojené půlky banánu, aby v chlebíku držely.
Peču v předem vyhřáté troubě troubě na 180°C 55 – 65 minut. Chlebík po upečení by měl být uprostřed úplně hotový a po zapíchnutí špejle by se těsto nemělo lepit.
Nechám vychladnout.
Chlebík lze velmi lehce vyklepnout z formy a přendat na prkénko či talíř 🙂
Diskuze
Maruško, MOC děkuji, je to velká dobrota :-D
To mne moc těší. Díky!
Tak jsme včera upekla a je moc dobrý :) Jen byl nevegan, ale principiálně to byl prostě banánový chlebík :) Díky.
Maruško, opět pěji chválu. Chtěla jsem udělat tento, pak jsem rozhodnutí změnila na čokoládový a tak nějak se mi povedlo vytvořit něco mezi. Každopádně to na chuti neubralo a je vidět, že tyto dva recepty jsou velmi variabilní, v podstatě žádný kus nemusí být stejný :-) díky za skvělou inspiraci!
Díky moc! Tohle pro mne hodně znamená, když vám můj recept chutná. To je prostě nej! :-)
Luxusní!!!