Banánový chlebík (vegan)

Věřili byste, že jsem v minulosti banánový chlebík ještě nezkoušela? Přitom se jedná o tak jednoduchý a chutný recept, na kterém není co zkazit.

Chlebík jsem chtěla upéci z přírodních a průmyslově nezpracovaných surovin bez přidaného cukru a živočišných bílkovin. Tudíž kombinace banánů, datlí, ovesných vloček, semínek a ořechů mi přijde taková nejšikovnější.

Chlebík je ideální ke snídani, svačině nebo jako jídlo před tréninkem.

Užijte si jej! 🙂

1 celý „chlapík“ 😉 obsahuje 14614 kJ; 3490 kCal; 58g bílkovin, 415g sacharidů, 174g tuků

1 porce obsahuje 913 kJ; 218 kCal; 3,6g bílkovin, 26g sacharidů, 11g tuků

Ingredience na 16 porcí

Mokré ingredience na těsto

  • 4 + 1 zvlášť (na ozdobení) střední, zralé banány
  • 3/4 hrnku (180ml) mandlového mléka bez cukru (či jiného rostlinného mléka dle vlastních preferencí; recept na domácí mandlové mléko najdete recept ZDE)
  • 1/2 hrnku (100g) BIO kokosového oleje
  • 1/2 hrnku (85g) datlí bez pecek (nebo lze použít sušené švestky – není je třeba namáčet)
  • 2 lžičky vavilkového aroma

Suché ingredience na těsto

  • 2 hrnky (180g) ovesných vloček
  • 2 lžíce (20g) zlatých, lněných semínek
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vinného kamene (=prášek do pečení bez fosfátů)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3/4 lžičky růžové himalájské soli

K přidání do těsta

  • 1 hrnek (190g) datlí bez pecek (nebo lze použít sušené švestky)
  • 1 hrnek (90g) vlašských ořechů

Pomůcky

  • forma na chlebík o rozměrech 25 cm x 14 cm
  • kuchyňský robot/mixér

Příprava

1/2 hrnku sušených datlí zaliji vodou a nechám tři čtvrtě hodiny měknout ve vodě. Vodu úplně sliji a datle s ostatními mokrými ingrediencemi rozmixuji v kuchyňském robotu na jemnou kaši. Tu naliji do skleněné mísy.

Dále si v kuchyňském robotu rozmixuji na jemnou mouku ovesné vločky společně se lněnými semínky.

Jako poslední a velmi krátce mixuji vlašské ořechy s hrnkem datlí, aby byly nasekané na větší kousky.

Mokré i suché ingredience smíchám v míse, nakonec vmíchám nasekané ořechy s datlemi.

Vše vliji do vymaštěné a vysypané formy na chleba (vytřela jsem kokosovým olejem a vysypala kokosovou moukou, ale lze použít prakticky cokoliv)

Těsto jsem špachtlí rozetřela rovnoměrně po celém povrchu a nahoru jsem přitlačila podélně rozkrojené půlky banánu, aby v chlebíku držely.

Peču v předem vyhřáté troubě troubě na 180°C 55 – 65 minut. Chlebík po upečení by měl být uprostřed úplně hotový a po zapíchnutí špejle by se těsto nemělo lepit.

Nechám vychladnout.

Chlebík lze velmi lehce vyklepnout z formy a přendat na prkénko či talíř 🙂

Vaše Maruška