Batátové lívance (paleo, bez lepku, bez laktózy)
Batátové lívance jsou skvělou a velmi rychlou snídaní, která lze připravit naslano jako u receptu níže, nebo nasladko s bobulovitým ovocem, nebo zakysanou smetanou, případně dosladit javorovým sirupem či čímkoliv, co byste si na klasické lívance dali. U sladké verze z koření samozřejmě vynechejte pepř, stačí špetka soli i kurkumy a lze přidat i skořici, nic víc 🙂
1 porce (4 lívance) obsahují 409 kJ; 98 kCal; 2g bílkovin, 14g sacharidů, 4g tuků
1 porce kompletní slané verze obsahuje 2197 kJ; 525 kCal; 14g bílkovin, 24g sacharidů, 37g tuků
Ingredience na 2 porce (8 lívanců)
Na lívance
- 1 veliký batát/sladký brambor (500g)
- 3 vejce
- 4 lžíce tapiokového škrobu (35g)
- 1 lžička růžové himalájské soli
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky mletého pepře
- pro pálivější verzi lze přidat i větší špetku kajenského pepře nebo chilli
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Na špenátovou vrstvu
- 50g baby špenátu
- 1/2 stroužku prolisovaného česneku
- menší špetka růžové himalájské soli
Na avokádovou vrstvu
- 1 avokádo
- 1/2 stroužku prolisovaného česneku
- větší špetka kari
- větší špetka růžové himalájské soli
- mletý pepř
- hrst nasekané pažitky nebo petrželky nebo koriandru (cokoliv máte rádi 😉 )
Na vršek
- 2 vejce
- hrst nasekané pažitky a posypání
Příprava
Batát upeču večer předem tak, že ho podélně rozkrojím, položím na pečící papír slupkou nahoru a dám ho péct při 180°C 35 minut. Nechám jej i v troubě vychladnout a pak ho skladuji přes noc v lednici.
Ráno studený batát oloupu (u propečeného batátu jde slupka velmi lehce sloupnout rukou) a rozmixuji ho tyčovým mixérem s ostatními ingrediencemi na lívance (kromě oleje, ten je na pomazání pánve).
Nepřilnavou pánev potřu olivovým olejem a opeču na ní lívance tak, že na pánev nanáším z batátového těsta kopečky, které lžící uhladím do tvaru kulatého lívance, přiklopím pokličkou. Při nízké teplotě opékám pod pokličkou 5 minut na každé straně.
Hotové placičky drží perfektně tvar.
Špenát zaliji vroucí vodou, tím se spaří a zmenší svůj objem. Vodu scedím a špenát smíchám se solí a česnekem.
Avokádovou vrstvu na pomazání lívanců vytvořím rozmixováním všech ingrediencí (kromě pažitky) tyčovým mixérem.
Na nepřilnavou pánev také vyklepnu vejce, která při nízké teplotě peču pod pokličkou asi 5 minut, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal tekutý.
Servíruji tak, že spodní lívanec pomažu tenkou avokádovou vrstvou, na ni dám další lívanec, na ten špenát, na něj 3 lívanec, který také pomažu avokádem, přiklopím 4. lívancem, na který dám volské oko a rozříznu žloutek, aby zalil lívance. Vše ještě efektně zasypu pažitkou.
Diskuze
Ahoj Maruško, chodím na jeden kurz vaření a zrovna jsme měli dělat recept na téma Okopaniny. Vybrala jsem si tvůj recept a všem moc chutnalo a bylo to prohlášené za nejlepší jídlo
Jé, tak to mám velikou radost ♥ Díky! Jsem ráda, že recept takto padl do noty ;)
zdravím, nevím zda jsem správně rozluštil ,ale asi chyba v zadání, Na 1porci jsou 4 lívance a na 4 porce 8 lívanců? Co je tedy správně?
Dobrý den, jedná se o dvě porce. V textu to opravím. Děkuji za upozornění.