Bezlepkový, zázvorový koláč s hruškami
Původně jsem měla v úmyslu dát tento koláč dětem na víkendový čundr. Jenže vlákna ze zázvoru činí tento koláč křehčím a je radno ho jíst někde nad talířem. Po představě, jak se děti koláčem cpou někde ve vlaku a sypou drobky všude kolem, jsem se rozhodla, že jim ho nabídnu jako moučník na doma 😉
Já osobně buchtám neholduji (ani těm zdravějším jako je tahle), protože mám tendence si chodit přidávat 😉 , ale jednou za čas udělám výjimku a moc jsem si pochutnala. Dala jsem si ke snídani.
Ingredience na cca 8 porcí
- 280g čirokové mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mleté vanilky
- špetka růžové himalájské soli
- 150 ml extra panenského olivového oleje
- 6 lžic xylitolu (přírodní, alkoholový cukr)
- 40g kořene zázvoru
- 150 ml horké vody
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 vejce
Ingredience navrch
- 2 hrušky
- 1 lžička skořice
Příprava
Mouku a koření (skořice, řebíček, vanilka, sůl) jsem smíchala dohromady. Následně jsem si nastrouhala oloupaný zázvor na jemno. Xylitol jsem promíchala s olejem a pak přidala nastrouhaný zázvor. Do horké vody jsem dala 2 lžičky jedlé sody, nechala jsem probublat a až bublání vyprchalo, nalila jsem do olejové směsi. Tu pak promíchám s moukou a 2 vejci. Vznikne mi tekuté těsto. Toto těsto naliji do tukem vymazané nepřilnavé formy (25 x 19 cm). Hrušky oloupu, zbavím jader a nastrouhám na plátky. Plátky ještě smíchám se skořicí a pokryji jimi vršek těsta.
Peču v předem předehřáté troubě na 170°C 50 minut.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.