Bezlepkový, zázvorový koláč s hruškami

Původně jsem měla v úmyslu dát tento koláč dětem na víkendový čundr. Jenže vlákna ze zázvoru činí tento koláč křehčím a je radno ho jíst někde nad talířem. Po představě, jak se děti koláčem cpou někde ve vlaku a sypou drobky všude kolem, jsem se rozhodla, že jim ho nabídnu jako moučník na doma 😉

Já osobně buchtám neholduji (ani těm zdravějším jako je tahle), protože mám tendence si chodit přidávat 😉 , ale jednou za čas udělám výjimku a moc jsem si pochutnala. Dala jsem si ke snídani.

Ingredience na cca 8 porcí

  • 280g čirokové mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • špetka růžové himalájské soli
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
  • 6 lžic xylitolu (přírodní, alkoholový cukr)
  • 40g kořene zázvoru
  • 150 ml  horké vody
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 vejce

Ingredience navrch

  • 2 hrušky
  • 1 lžička skořice

Příprava

Mouku a koření (skořice, řebíček, vanilka, sůl) jsem smíchala dohromady. Následně jsem si nastrouhala oloupaný zázvor na jemno. Xylitol jsem promíchala s olejem a pak přidala nastrouhaný zázvor. Do horké vody jsem dala 2 lžičky jedlé sody, nechala jsem probublat a až bublání vyprchalo, nalila jsem do olejové směsi. Tu pak promíchám s moukou a 2 vejci. Vznikne mi tekuté  těsto. Toto těsto naliji do tukem vymazané nepřilnavé formy (25 x 19 cm). Hrušky oloupu, zbavím jader a nastrouhám na plátky. Plátky ještě smíchám se skořicí a pokryji jimi vršek těsta.

Peču v předem předehřáté troubě na 170°C 50 minut.

Vaše Maruška