Borůvkový fit koláč (nízkosacharidový, bez lepku)

Musím se přiznat, že na tomto receptu jsem pracovala vice jak měsíc. Chtěla jsem vytvořit něco lehkého, bohatého na bílkoviny s nízkým obsahem sacharidů i tuků, co by současně uspokojilo mlsné jazýčky členů naší rodiny. U každého receptu mi jde v první řadě o chuť a živiny, aby nasytil a nebyl po něm za chvíli hlad tak, jak tomu u pochutin s nedostatkem mikronutrientů a bílkovin bývá. U dezertu je to obzvlášť oříšek. V tomto případě mi buď nevycházela konzistence a dortík se rozpadal, nebo byl příliš suchý, nebo chuť nebyla to pravé ořechové. Po měsíci experimentování to nakonec vyšlo na jedničku a já jsem s výsledkem, chutí i obsahem živin maximálně spokojena.

Předem upozorňuji, abyste nekupovali mandlovou mouku práškovou (takovou tu, co vypadá jako kokosová mouka), aby se jednalo spíše o mouku typu mletých mandlích, jinak bude korpus až příliš suchý. Věřte mi, mluví ze mne zkušenost 😉 . Já jsem použila mandlovou mouku Natur Jihlava. Věřím, že i jemně mleté mandle dostatečně poslouží. U kokosové mouky je to jedno, ta je prakticky od všech výrobců stejná, prášková. Protein, kterým jsem navýšila obsah bílkovin, jsem použila hrachovo-rýžový od Topnatur. Nicméně můžete použít jakýkoliv váš oblíbený protein bez příchuti. S výsledným, krásně voňavým, vanilkovým těstem se opravdu velmi dobře pracuje.

Jako bobulová složka bohatá na antioxidanty mi posloužily mražené borůvky, které jsem nechala rozmrazit a přebytečnou šťávu slít. V létě lze samozřejmě použít čerstvé borůvky, ty aktuálně nejsou v sezoně a mražené udělají stejnou službu.

Volbu sladidla nechám na vás. Můžete využít jakékoliv náhradní, přírodní sladidlo na bázi polyalkoholu. Já si oblíbila xylitol.

Formu na pečení jsem použila malinkou – v průměru má 17cm. Na klasickou dortovou formu o velikosti talíře by byla pak třeba dvojitá dávka.

Nechte si chutnat!

1 porce obsahuje 1439 kJ; 344 kCal; 23g bílkovin, 24g sacharidů, 14g tuků, 5,5g vlákniny

INGREDIENCE NA 4 PORCE

NA KORPUS

  • 80g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí)
  • 20g kokosové mouky
  • 40g xylitolu (přírodní alkoholový cukr)
  • 3 lžičky mleté vanilky
  • 40g proteinu
  • špetka růžové himalájské soli
  • 1 vejce

OVOCNÁ SLOŽKA

  • 300g borůvek

JOGURTOVÁ POLEVA

  • 280g řeckého jogurtu 0,3% tuku
  • 40g xylitolu

FORMA

  • kulatá forma se snímatelným prstencovým bokem v průměru 17 cm

PŘÍPRAVA

Všechny „suché ingredience“ smíchám dohromady a nakonec do nich zapracuji 1 vejce tak, aby vzniklo hutné těsto.

Do formy na dno vložím pečící papír a boční stranou formy ho upevním. Z vnější strany formy odstřihnu přebytečný papír.

Těsto rovnoměrně na papír přitisknu a na krajích ho nechám mírně vyvýšené. Chce to trochu zručnosti, aby vše bylo pěkně uhlazené – taková pěkná odpočinková činnost 🙂

Na těsto jsem nanesu vrstvu borůvek.

Takto připravený koláč dám do předem vyhřáté trouby na 170°C na 20 minut.

Během pečení si připravím jogurtovou polevu tak, že řecký jogurt smíchám se sladidlem.

Po dvaceti minutách pečení dort vyndám a nanesu na něj polevu.

Vložím zpátky do trouby a nechám péct dalších 5 minut.

Dortík nechám nejprve na kuchyňské lince vychladnout a pak ztuhnout v lednici.

Fotogalerie

Vaše Maruška