Chia snídaně s bobulemi (paleo, vegan)

Mám pro vás jednoduchou, rychlou snídani. Vystavuji 2 verze – jednu se zakysanou smetanou, druhou ve veganské variantě.

Ingredience na 2 porce (varianta se smetanou)

  • 4 lžíce (40g) chia semínek
  • 120 ml kokosového mléka (ideálně v BIO kvalitě – je hustší a poctivější)
  • 1/3 lžičky mleté skořice
  • 2 špetky mletého muškátového květu
  • 2 špetky mletého zázvoru
  • špetka růžové himalájské soli
  • 1/2 lžičky přírodního sladidla xylitol (volitelné na doslazení chia semínek; nepoužívám)
  • 6 lžic (60g) 30% kysané smetany
  • 40g lyofilizovaného ovoce (mix bobulí, nebo bobule jak jahody, maliny, borůvky či rybíz samostatně)

Příprava

Chia semínka smíchám s kokosovým mlékem a kořením. Nechám odstát 20 minut, pak směs nandám do 2 skleniček.

Půlku várky lyofilizovaného ovoce rozmixuji v elektrickém mlýnku na kávu najemno, aby vznikl prášek. Ten vmíchám do smetany,

Druhou půlku bobulí dám na chia semínka. Navrch dám smetanu.

Ingredience na 2 porce (varianta bez mléčného výrobku)

  • 8 lžic (80g) chia semínek
  • 240 ml kokosového mléka (ideálně v BIO kvalitě – je hustší a poctivější)
  • 1/3 lžičky mleté skořice
  • 2 špetky mletého muškátového květu
  • 2 špetky mletého zázvoru
  • špetka růžové himalájské soli
  • 1 lžička přírodního sladidla xylitol (volitelné na doslazení chia semínek; nepoužívám)
  • 40g lyofilizovaného ovoce (mix bobulí, nebo bobule jak jahody, maliny, borůvky či rybíz samostatně)

Příprava

Chia semínka smíchám s kokosovým mlékem a kořením. Nechám odstát 20 minut, pak půlku směsi dám na dno 2 skleniček.

Půlku várky lyofilizovaného ovoce rozmixuji v elektrickém mlýnku na kávu najemno, aby vznikl prášek. Ten vmíchám do druhé půlky směsi chia semínek.

Druhou várku bobulí dám na chia semínka. Navrch dám smíchaná chia semínka smíchnaná s bobulovým práškem.

Vaše Maruška