Čoko banánový chlebík (vegan)

Pro veliký úspěch u nás doma, jsem dnes upekla čokoládovou verzi již vystaveného banánového chlebíku. Všichni milovníci čokolády těšte se! Tohle je opravdová delikatesa. Já se nemohla odtrhnout od olizování zadělávací mísy 😉 A finální produkt je za mne chuťová pecka ♥♥

Recept se oproti tomu původnímu liší v přidání holandského kakaa do těsta a výměně vlašských ořechů za nasekanou hořkou čokoládu, kterou jsem chlebík také posypala. Na fotky postupu původního receptu se můžete podívat ZDE.

Chlebík je ideální ke snídani, svačině nebo jako jídlo před tréninkem.

Užijte si jej! 🙂

1 celý „chlapík“ 😉 obsahuje 14878 kJ; 3553 kCal; 58g bílkovin, 430g sacharidů, 167g tuků

1 porce obsahuje 930 kJ; 222 kCal; 3,6g bílkovin, 27g sacharidů, 10g tuků

Ingredience na 16 porcí

Mokré ingredience na těsto

  • 4 + 1 zvlášť (na ozdobení) střední, zralé banány
  • 3/4 hrnku (180ml) mandlového mléka bez cukru (či jiného rostlinného mléka dle vlastních preferencí; recept na domácí mandlové mléko najdete recept ZDE)
  • 1/2 hrnku (100g) BIO kokosového oleje
  • 1/2 hrnku (85g) datlí bez pecek
  • 2 lžičky vavilkového aroma

Suché ingredience na těsto

  • 2 hrnky (180g) ovesných vloček
  • 2 lžíce (20g) zlatých, lněných semínek
  • 2 lžíce (20g) holanského kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vinného kamene (=prášek do pečení bez fosfátů)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3/4 lžičky růžové himalájské soli

K přidání do těsta

  • 1 hrnek (190g) datlí bez pecek
  • 1 celá (100g) 85% hořká čokoláda

Pomůcky

  • forma na chlebík o rozměrech 25 cm x 14 cm
  • kuchyňský robot/mixér

Příprava

1/2 hrnku sušených datlí zaliji vodou a nechám tři čtvrtě hodiny měknout ve vodě. Vodu úplně sliji a datle s ostatními mokrými ingrediencemi rozmixuji v kuchyňském robotu na jemnou kaši. Tu naliji do skleněné mísy.

Dále si v kuchyňském robotu rozmixuji na jemnou mouku ovesné vločky společně se lněnými semínky.

Následně velmi krátce mixuji hrnek datlí, aby byly nasekané na větší kousky.

Stejným způsobem mixuji i hořkou čokoládu, velmi krátce, aby byla nasekaná nahrubo. 2 lžíce si nechám stranou na posyp.

Mokré i suché ingredience smíchám v míse, nakonec vmíchám nasekanou hořkou čokoládu s datlemi.

Vše vliji do vymaštěné a vysypané formy na chleba (vytřela jsem kokosovým olejem a vysypala kokosovou moukou, ale lze použít prakticky cokoliv)

Těsto jsem špachtlí rozetřela rovnoměrně po celém povrchu, posypala 2 lžícemi drcené hořké čokolády, a nahoru jsem přitlačila podélně rozkrojené půlky banánu, aby v chlebíku držely.

Peču v předem vyhřáté troubě troubě na 180°C 55 – 65 minut. Chlebík po upečení by měl být uprostřed úplně hotový a po zapíchnutí špejle by se těsto nemělo lepit.

Nechám vychladnout.

Chlebík lze velmi lehce vyklepnout z formy a přendat na prkénko či talíř 🙂

Pak vychutnávám tu lahodnou, čokoládovou chuť, která stojí za to!

Vaše Maruška