Čokoládová proteinová buchta bez mouky
Vynikající vláčná, lehká, nadýchaná, čokoládová laskomina. Pro sportovce jak dělaná, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a je bohatá na hořčík. Díky přírodnímu sladidlu hladina cukru v krvi zůstane stabilní, a kokosový tuk je zase skvělý způsob, jak do sebe dostat energii v podobě zdravé tuku. Ti, co snesou příchuť kardamomu, ještě posílí své zdraví tímto super kořením.
Navíc velmi snadná na přípravu i na čas.
Ingredience (na 8 porcí)
- 4 vejce
- 100g hořké čokolády (ideálně nad 75% kakaa a s co nejmenším zastoupením ingrediencí na obalu – používám Tesco finest 85% čokolánu s Dominikánské republiky)
- 40g (4 lžíce) xylitolu (nebo krystalové stevie)
- 60g (cca 4 vrchovaté lžíce) BIO kokosového tuku
- 25g (2 a ½ lžíce) 100% konopného proteinu
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky kardamomu (volitelné)
Pomůcky
- středně veliká (22 cm v průměru) forma se snímatelným prstencovým bokem
Příprava
Vejce jsem rozdělila na žloutky a bílky. Bílky jsem společně s xylitolem ušlehala mixérem s metlou na vejce na tuhý sníh (cca 2 minuty). V jiné nádobě jsem stejným způsobem šlehala žloutky do husté pěny.
Následně jsem ve vodní lázni rozpustila čokoládu s kokosovým tukem a nechala ji vychladnout na pokojovou teplotu.
Našlehané žloutky jsem smíchala s rozpuštěnou čokoládou a přidala konopný protein, jedlou sodu a kardamon. Na závěr přidám ušlehaný sníh a vše kvalitně promíchám.
Hotový krém naliji do kokosovým tukem vymazané formy a vložím do předem vyhřáté trouby na 175°C. Peču 20 min.
Nechám natěšeně vychladnout a pak se s radostí do dezertu pustím s celou naší rodinou 🙂 (zákusek mohou i děti)
P.S.: Kdo by si chtěl buchtu vytunit a dodat jí extra lahodnou čoko příchuť, může ji pomazat touto domácí lískooříškovou nutelou
Diskuze
Maruško, vynikající buchta. Poprvé jsem ji dělala stejně jako Ty, ale včera jsem do ní přidala rozmixovaný banán. Tato varianta chutná naší rodině více. Je o trošku víc vláčnější. Díky za Tvé sladké recepty, vždy něco udělám, a když mě popadne chuť na sladké vezmu si kousek :-)
Když mi někdo pochválí jídlo, tetelím se :-) Díky moc a jsem ráda, že upravujete dle vlastních potřeb. Tak to má být a i mne to inspiruje :-) Díky, díky!!!
To budeš moc hodná a už teď se těším! Pamatuju si akorát, že tam byly banány a amarantová mouka...ale byl fakt výborný. Budu tedy dál trpělivě sledovat sekci s výživou, ráda sem nakukuju pro inspiraci!
Tak tohle je přímo luxusní zákusek! Akorát se obávám, že dlouho nevydrží :-) Fakt výborná, Maruško. Mám prosbu, na staré Rutině jsi měla vystavený nepečený banánový dort pro sportovce, nebo tak nějak se to jmenovalo, myslíš, že bys ho mohla dát i sem? Moc mi tehdy chutnal a jelikož sladké neumím odbourat, tak chci, aby bylo aspoň co nejvíc zdravé...moc děkuju! Jitka
Ahoj Jíťo, mám uno problema...na tento recept jsi už asi dvacátá, kdo ho chce. Jenže všechny ostatní mám uložené a tento jediný ne a ne dohledat. Nevím, jestli jsem ho omylem nepřepsala jiným, či co. Určitě časem vymyslím něco obdobného, když byl tak oblíbený :-)