Čokoládové muffiny s avokádovým krémem (paleo, vegetariánské, bez lepku, bez laktózy)
Kdo má rád snídaně nasladko, nebo hledá výživnější a tudíž i sytivé verze dezertů, může vyzkoušet tyto muffiny. Mně k snídani stačily dva a do oběda zasytily báječně! Jsou totiž bohaté na vlákninu i mikronutrienty – tělo po takové snídani živiny rozhodně nebude postrádat a v kombinaci s kokosovým cukrem, který má nízký glykemický index, bude dostatečně dlouho uspokojené 🙂
1 muffin obsahuje 1287 kJ; 307 kCal; 6g bílkovin, 30g sacharidů, 17g tuků
Ingredience na 11 muffinů
- 600g sladkých brambor/batátů (nastrouhaných najemno)
- 2 vejce
- 90g kakaa
- 130g bio kokosového cukru
- 110g bio kokosového tuku (rozpuštěného ve vodní lázni)
- větší špetka růžové himalájské soli
- špetka muškátového květu
- 2 lžičky prášku na pečení bez fosfátů (vinného kamene)
- 1/2 lžičky skořice
Na čokoládový krém
- 200g sladkého bramboru
- 2 malá, měkká avokáda (celkem 220g se šlupkou = 140g dužiny bez šlupky)
- 30g nepraženého kakaa
- 90g sušených švestek
- špetka růžové himalájské soli
Příprava
Troubu zapnu na 180°C . Oloupané a najemno nastrouhané batáty smíchám s ostatními ingrediencemi na muffiny. Těsto nandám do formiček na muffiny.
Vložím do rozpálené trouby na +- 35 minut. Hotové muffiny budou na povrchu pevné a uprostřed vláčné.
Zatímco se mi muffiny pečou, na páře (lze vařit i ve vodě) uvařím oloupaný a na kostičky nakrájený batát, který nechám vychladnout. Následně jej rozmixuji s ostatními ingrediencemi tyčovým mixérem na jemný a lepivý krém. S množstvím krému se neupejpám 🙂 a řádnou dávku natřu na každý vychladlý muffin.
Skladuji v lednici, jelikož tyhle muffiny jsou nejlepší vychlazené.
Diskuze
Ahoj Maruško, tak tohle je opravdu luxus. Napadlo mě, ten krém by se dal využít i na "likérové špičky", které jsou tedy mým velkým hříchem...jen ještě chybí ta vnitřní vaječňáková náplň. Nenapadlo by Tě něco? Já vím, i se zdravým mlsáním se to nemá přehánět, ale lepší, než to nezdravé :-) Hezký den!
Ahoj Jitko, máš pravdu. Nic se nemá přehánět a zdravé mlsání je v rozumném množství fajn. Krom toho, že dodá tělu potřebné živiny i vlákninu, také nabuzuje dobrý pocit z toho, co jíme. Ten pozitivní pocit je prostě základ. Vaječný likér nahrazuji např. u vosích hnízd rozmixovaným banánem s trochou rumu (určitě by byl dobrý i amarant namísto rumu ;) )
Maruško, povedly se i s medem, jsou moc dobré.😉😋
👍
Hezký večer Maruško, myslíš, že by šly upéct, kdybych do těsta dala med místo kokosového cukru? :-)
Hezký večer, myslím, že by to mohlo zafungovat. Nezkoušela jsem, ale med je dobré pojivo a vzhledem k množství sladidla by to nemělo být tekuté. Dejte vědět, jak to klaplo 😉
Tak dnes jsem muffiny upekla a jsou výborné. I dětem moc chutnaly. Určitě je budu dělat pravidelně.
Kde sezenu kokosovy cukr.To jsem slysela poprve
Dobrý den, běžně k dostání ve zdravé výživě, drogerii DM i Albertu. Věřím, že i zdravé sekce ostatních hypermarketů by jej mohly nabízet. Poohlédněte se :-)
Neskutečně dobrý jsou...to se ani nedá slovy popsat :-)
Ochutnala jsem... a jsou geniální! Jdu nakupovat ingredience :)