Čokoládové muffiny s avokádovým krémem (paleo, vegetariánské, bez lepku, bez laktózy)

Kdo má rád snídaně nasladko, nebo hledá výživnější a tudíž i sytivé verze dezertů, může vyzkoušet tyto muffiny. Mně k snídani stačily dva a do oběda zasytily báječně! Jsou totiž bohaté na vlákninu i mikronutrienty – tělo po takové snídani živiny rozhodně nebude postrádat a v kombinaci s kokosovým cukrem, který má nízký glykemický index, bude dostatečně dlouho uspokojené 🙂

1 muffin obsahuje 1287 kJ; 307 kCal; 6g bílkovin, 30g sacharidů, 17g tuků

Ingredience na 11 muffinů

  • 600g sladkých brambor/batátů (nastrouhaných najemno)
  • 2 vejce
  • 90g kakaa
  • 130g bio kokosového cukru
  • 110g bio kokosového tuku (rozpuštěného ve vodní lázni)
  • větší špetka růžové himalájské soli
  • špetka muškátového květu
  • 2 lžičky prášku na pečení bez fosfátů (vinného kamene)
  • 1/2 lžičky skořice

Na čokoládový krém

  • 200g sladkého bramboru
  • 2 malá, měkká avokáda (celkem 220g se šlupkou = 140g dužiny bez šlupky)
  • 30g nepraženého kakaa
  • 90g sušených švestek
  • špetka růžové himalájské soli

Příprava

Troubu zapnu na 180°C . Oloupané a najemno nastrouhané batáty smíchám s ostatními ingrediencemi na muffiny. Těsto nandám do formiček na muffiny.

Vložím do rozpálené trouby na +- 35 minut. Hotové muffiny budou na povrchu pevné a uprostřed vláčné.

Zatímco se mi muffiny pečou, na páře (lze vařit i ve vodě) uvařím oloupaný a na kostičky nakrájený batát, který nechám vychladnout. Následně jej rozmixuji s ostatními ingrediencemi tyčovým mixérem na jemný a lepivý krém. S množstvím krému se neupejpám 🙂 a řádnou dávku natřu na každý vychladlý muffin.

Skladuji v lednici, jelikož tyhle muffiny jsou nejlepší vychlazené.

Vaše Maruška