Cuketa s rychlým olivovým hummusem
Na zahrádce už sklízím první cukety a to by nebylo, abych je nepřipravila na více způsobů. A jelikož a protože mám cuketu ráda syrovou, konečně mohu vystavit recept na pomazánku z cizrny, oliv a sezamové pasty. Pomazánka nemá chybu a na kolečka cukety se hodí jedna báseň. Pro mne jedno z nejoblíbenějších letních jídel, které si mohu bleskurychle připravit.
Lahůdkové droždí v receptu není samozřejmě podmínkou, ale já ho prostě miluji ♥
Ingredience na cca 1 a půl hrnku pomazánky
- 1 hrnek cizrny z plechovky (380g v nálevu, 230g čisté cizrny)
- 1/4 hrnku (3 vrchovaté lžíce) sezamové pasty Tahini
- 1/4 hrnku (100ml) vody
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1-2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky (nebo podle chuti) růžové himalájské soli
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- plechovka (300g v nálevu) černých oliv (130g bez nálevu)
- cuketa
Postup
Slitou a vodou omytou cizrnu jsem dala do kuchyňského robota s esovitými noži. Přidala jsem Tahini pastu, vodu, olivový olej, citrónovou šťávu, ocet, česnek a sůl. Vše jsem při vysokých otáčkách mixovala tak dlouho, až mi vznikla jemná pomazánka. Do ní jsem přidala lahůdkové droždí a olivy (asi hrst oliv jsem si nechala stranou na dozdobení) a krátce ještě mixovala, aby se olivy nasekaly a vše se promíchalo.
Hummus nanáším na kolečka cukety a dozdobím pokrájenými olivami.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.