Ďábelská pomazánka (vegan)
Tento recept mi dala kamarádka se slovy: „Tohle je opravdu dobrý!“ A já nemohu nesouhlasit! Pomazánka bezvadně nahradí klasickou masovou pomazánku na topinky a toasty a dá se s ní namazat cokoliv – třeba i můj kváskový, celozrnný, špaldovo-žitný chléb na obrázku, nebo bezvadně poslouží i jako dip. Mně dnes posloužila na chlebu jako parádní a lehké jídlo před tréninkem.
100 ml obsahuje 368 kJ; 89 kCal; 2g bílkovin, 8g sacharidů, 5g tuků
Ingredience na 1500ml
- 750 g (3 středně veliké) cukety nastrouhané nahrubo
- 1000 g (8 středně velikých) bílých cibulí nasekaných najemno
- 8 lžic extra panenského olivového oleje
- 3 malé plechovky rajského protlaku (420g)
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 12 prolisovaných stroužků česneku
- 1 lžíce fermentované sójové omáčky Tamari (kupuji ve zdravé výživě; lze nahradit klasickou sójovkou)
- 1 lžíce mleté pálivé papriky (pro nepálivou chuť lze nahradit paprikou sladkou)
- 1 lžíce růžové himalájské soli (nebo podle potřeby)
- 1 lžička sušené majoránky (nebo 1 lžíce čerstvé)
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička octa
- mletý pepř na dochucení
Příprava
Cibulku nechám zpěnit na oleji a krátce dusím (cca 3 minuty). Následně přidám ostatní ingredience a vařím 30-40 minut do zhoustnutí směsi. Tekutina se odpaří a vznikne zeleninová pomazánka.
Tu pak nandám do sklenic, které zavařím.
Diskuze
Je výborná, vážně jo, pusa mě teda páli jak blázen, ale navadi 😀
Bezva, to mne těší! :-)