Domácí pečené musli
U domácího musli se mi líbí fakt, že chutná stejně tak dobře jako to kupované, ale člověk má absolutně pod kontrolou, co si do něj dá. Respektive si můžeme zvolit přírodní suroviny, vynechat kvanta cukru a zaměřit se na nižší glykemický index jídla tak, abychom byli syti, pochutnali si a tělo dostalo patřičné živiny.
V tomto receptu jsem k doslazení převážně zvolila sirup z jakonu, což je takové sladidlo budoucnosti, jelikož má nízkou glykemickou hodnotu a perfektně se hodí tam, kde byste použili med.
Pro představu – jakonový sirup má glykemickou hodnutu 1, kdežto med 60.
Sirup není u nás ještě tolik rozšířen, lze jej koupit pouze na internetu. Nicméně jeho boom v době, kdy je chronicky zvýšená glykémie už takovou normou moderní doby, u nás určitě ještě nastane.
Pokud si tedy člověk chce dopřát snídani nasladko, tak proč se nestravovat smysluplněji?
Já si snídani užívám a vychutnávám s odtučněným řeckým jogurtem.
Nechte si chutnat i vy!
1 porce obsahuje 1678 kJ; 420 kCal; 8,5g bílkovin, 43g sacharidů, 22g tuků, 5,7g vlákniny
1 porce s řeckým jogurtem obsahuje 2095 kJ; 500 kCal; 22,5g bílkovin, 48g sacharidů, 22,7g tuků, 5,7g vlákniny
INGREDIENCE NA 14 PORCÍ
DO TROUBY
- 500g ovesných vloček s klíčky
- 100g strouhaného kokosu
- 80g lněné mouky (nebo jemně mletého lněného semínka)
- 120g rozpuštěného kokosového tuku
- 120g kokosového cukru
- 170g sirupu z jakonu (lze použít i med)
- 20g (2 lžíce) holandského kakaa
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička skořice
- 2 špetky soli
PO DOPEČENÍ
- 100g loyfilizovaných malin
- 140g vysokoprocentní hořké čokolády (85%)
PŘÍPRAVA
Troubu předehřeji na 165°C.
Ingredience „do trouby“ promíchám v míse a rovnoměrně rozprostřu na plech s pečícím papírem.
Vložím do trouby na 20-25 min a v polovině pečení směs na plechu promíchám, aby se nepřipálila na krajích.
Po vyndání z trouby vysypu směs do mísy a promíchám s hořkou čokoládou a malinami.
Nechám vychladnout, až směs utvoří krásně křupavé kousky.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.