Duhový, studený salát (paleo, Whole 30)
Cuketová sklizeň je opět tady, a tak jsem vzala cuketu z naší zahrádky a skamarádila ji s mými oblíbenými surovinami. Jelikož barvy na talíři jsou úžasné jak pro oko tak pro tělo díky antioxidantům a živinám, můj salát je pestrý, barevný a využívá kombinace tepelně zpracované zeleniny se syrovou zeleninou, s prebiotickými (cibulka, česnek) a probiotickými (tamari) surovinami pro lepší funkci střev, bylinkami a sýrem. Výsledná chuť je skvělá a pokrm nasytí.
Kdo neholduje kozímu sýru (nebo pro Whole 30 variantu), může jej nahradit krůtím nebo kuřecím masem a vegetariáni cizrnou 🙂
1 porce obsahuje 2081 kJ; 497 kCal; 15g bílkovin, 41g sacharidů, 32g tuků
Ingredience na 5 porcí
- 2ks (725g) sladkých brambor (batátů)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 středně veliké cukety (600g)
- 150g cherry rajčátek
- půlka menší hlávky (300g) červeného zelí
- 100g makadamových ořechů (nebo kešu)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce (10 g) lahůdkového droždí
- 1 jarní cibulka (20g)
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
- 4 lístky máty
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 2 lžíce tamari omáčky (fermentovaná sójová omáčka ze zdravé výživy)
- 1 lžička růžové himalájské soli
- mletý pepř na dochucení
- 200g kozího sýra (použila jsem měkčí sýr s plísní na povrchu)
Příprava
Troubu zapnu na 210°C. Oloupané batáty nakrájím na malé kostičky a smíchané s olivovým olejem dám péci do rozpálené trouby na 12 min. Pak k batátům přimíchám na malé kostičky pokrájenou cuketu (BIO cuketu není třeba loupat) a na čtvrtiny nakrájená rajčátka. Peču v troubě při stejné teplotě ještě dalších 6 minut.
Upečenou zeleninu nechám vychladnout.
Zatímco se mi zelenina peče, připravím si ostatní suroviny. V kuchyňském robotu nasekám červené zelí.
Dále v kuchyňském robotu rozmixuji na konzistenci drobenky makadamové ořechy společně se stroužkem česneku.
Zelí smíchám s namletými ořechy a lahůdkovým droždím.
Dále si nasekám jarní cibulku na kolečka, petrželku a lístky máty najemno. Vše dám do mísy se zelím a ořechy.
Smíchám s upečenou zeleninou a rozdrobeným kozím sýrem. Dosolím, opepřím a dochutím tamari omáčkou a nechám vychladnout v lednici.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.