Jablečný chléb s jablečnou „marmeládou“
Sezóna jablek je v plném proudu, a tak nemohu jinak – těsto z jablek, marmoška z jablek – o jablkách se mi snad bude i zdát 🙂
Do domácí rychlo-marmelády jsem (vyzbrojena na chřipkové období J) ještě na poslední chvíli zamíchala i čerstvě nastrouhaný zázvor. Udělala jsem velmi dobře!
Kombinace chleba a marmelády se zázvorem je pro tento podzimní čas naprosto ideální.
Ingredience (na 1 chléb)
Chleba
- 700g (6ks) středně velkých jablek
- 1 hrnek mandlové mouky
- ¾ hrnku kokosové mouky
- 6 vrchovatých lžic konopného proteinu (běžně k dostání v DM drogerii nebo ve zdravé výživě)
- 2 vejce
- jemně nastrouhaná kúra z 1 BIO citrónu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička jedlé soli
- špetka soli
Marmeláda
- 250g (3ks) malých sladkých jablek
- Lžička čerstvého jemně strouhaného zázvoru
- 1 a ½ lžíce chia semínek
Příprava
Chleba
Troubu jsem předehřála na 175°C.
Do kuchyňského robota s esovitými noži jsem vložila oloupaná a zbavená jadřinců jablka a kromě kokosové mouky všechny ostatní ingredience. Vše jsem rozmixovala na jemnou tekutou kaši a až na závěr jsem přisypala kokosovou mouku, která těsto zahustila.
Do malé formy na chleba (22 x 12 cm) jsem vložila pečící papír, přidala těsto a uhladila ho stěrkou do rovna.
Vložila jsem do trouby a pekla 60 minut.
Hotový chléb jsem vyndala z trouby, nechala lehce vychladnout a pak vyklepla na talíř. Po úplném vychladnutí jsem ho nakrájela na chlebové plátky, na které roztírám domácí marmeládu.
Marmeláda
Oloupaná a odjádřená jablka jsem nastrouhala na jemném struhadle – vznikla mi jablečná kaše. Do kaše jsem přimíchala jemně strouhaný zázvor a chia semínka, která po chvíli zgelovatí a kaši zahustí. „Marmeládu“ skladuji v lednici.
Diskuze
Perfektni, dekuju :)
Marusko, cimmlze nahradit mandlovou mouku? Mam alergii na mandle..
Ahoj, lze ji nahradit lískooříškovou moukou :-)