Jablečný chlebík (vegan, bez lepku)
Nejlepší recepty vznikají náhodou 🙂 . V obchodě neměli banány, a tak jsem musela improvizovat, když už jsem měla doma připravené suché ingredience, a pečení mého posledního a velmi úspěšného banánového chlebíku přetvořila na jablečný s rozinkami. Jedná se tak o variantu z tuzemských surovin, která je taková vláčnější, vzhledem k tomu, že jablka pouští více šťávy. Chlebík je třeba nechat úplně vychladnout, aby se dal krájet a nerozpadal se. Pak je dokonalý a je z něj prima snídaně!
1 celý „chlapík“ obsahuje 15725 kJ; 3755 kCal; 62g bílkovin, 440g sacharidů, 190g tuků
1 porce obsahuje 982 kJ; 218 kCal; 3,8g bílkovin, 27g sacharidů, 12g tuků
Ingredience na 16 porcí
Mokré ingredience na těsto
- 4 středně veliká jablka (650g)
- 1/2 hrnku (100ml) mandlového mléka bez cukru (či jiného rostlinného mléka dle vlastních preferencí; recept na domácí mandlové mléko najdete recept ZDE)
- 1/2 hrnku (100g) ghee/přepuštěného másla nebo másla (pro vegan verzi použijte Bio kokosový olej)
- 1/2 hrnku (100g) rozinek
Suché ingredience na těsto
- 2 hrnky (180g) ovesných vloček
- 4 lžíce (40g) zlatých, lněných semínek
- 4 lžičky mleté vanilky (nebo 2 lžičky vanilkového aroma)
- 1/2 lžičky skořice
- 2 špetky mletého hřebíčku
- 1 lžička vinného kamene (=prášek do pečení bez fosfátů)
- 1 lžička jedlé sody
- 3/4 lžičky růžové himalájské soli
K přidání do těsta
- 1 hrnek (200g) rozinek
- 1 hrnek (90g) vlašských ořechů
Pomůcky
- forma na chlebík o rozměrech 25 cm x 14 cm
- kuchyňský robot/mixér
Příprava
Na foto postup se můžete podívat detailněji u receptu na banánový chlebík. V tomto případě je příprava stejná, jen jablka oloupu, zbavím jadřince. Půlku jednoho jablka nakrájím na plátky (ponechám stranou na ozdobená chlebíku). Zbylá jablka nastrouhám nahrubo zvlášť a ostatní mokré ingredience rozmixuji v kuchyňském robotu společně (bez jablek). Suché ingredience také rozmixuji v kuchyňském robotu a pak vše smíchám dohromady se strouhanými jablky.
Těsto vložím do předem vymazané a vysypané chlebíkové formy, rovnoměrně rozestřu a navrch přitlačím plátky jablek.
Peču v předem vyhřáté troubě na 180°C 60 minut.
Chlebík nechám úplně vychladnout, aby se při krájení nerozpadal. Je velmi vláčný a lahodný 🙂
Diskuze
Když nejsem vegan, dalo by se použít kravské mléko? :) Moc díky
Ano