Jahelná snídaně s jablkem, mrkví a chia semínky

Jáhly jsou levnou a přirozeně bezlepkovou potravinou. Lze z nich uvařit kaše, nákypy, přidávat do polévek a také jsou k dostání jako vločky. Pro dnešní snídaňový koláč jsem využila jahelné vločky a spojila je s kořením, jablkem, mrkví, rozinkami, mletými mandlemi a chia semínky. Vše zapečené dohromady udělá velmi rychlou, levnou snídani z velmi dostupných a lokálních surovin.

Ingredience na 3 – 4 porce

  • 1 hrnek jáhlových vloček
  • 1 větší jablko
  • 1 středně veliká mrkev
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku mletých mandlí
  • 1 hrnek rozinek
  • 4 lžíce chia semínek
  • 2 lžičky mleté vanilky
  • 1 lžička nepraženého kakaa
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 špetky mletého kardamonu
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • špetka růžové himalájské soli

Vrchní vrstva

  • 1/2 menšího jablka
  • 1/2 lžičky nepraženého kakaa
  • 1/4 lžičky skořice

Příprava

Troubu si předehřeji na 180°C

Vejce rozdělím na bílky a žloutky a bílky vyšlehám v tuhý sníh. Oloupu jablko i mrkev. Jablko nastrouhám nahrubo a mrkev najemno. Mandle rozmixuji s rozinkami v kuchyňském robotu (mixuji asi minutu na konzistenci strouhanky) a smíchám je s kořením, jáhlovými vločkami, chia semínky. Následně přidám nastrouhané jablko, mrkev a žloutky. Jakmile mám vše promíchané, vmíchám tuhý sníh. Těsto naliji a uhladím dohladka v menší nepřilnavé formě na pečení. Vše zakryji oloupaným, na plátky nakrájeným jablkem a posypu skořicí a kakaem.

Peču v troubě 25-30 min.

Snídaňový koláč lze jíst zatepla a nebo vychlazený. Drží krásně spojený a tak může posloužit jako rychlá svačina do ruky.

Vaše Maruška