Jahelná snídaně s jablkem, mrkví a chia semínky
Jáhly jsou levnou a přirozeně bezlepkovou potravinou. Lze z nich uvařit kaše, nákypy, přidávat do polévek a také jsou k dostání jako vločky. Pro dnešní snídaňový koláč jsem využila jahelné vločky a spojila je s kořením, jablkem, mrkví, rozinkami, mletými mandlemi a chia semínky. Vše zapečené dohromady udělá velmi rychlou, levnou snídani z velmi dostupných a lokálních surovin.
Ingredience na 3 – 4 porce
- 1 hrnek jáhlových vloček
- 1 větší jablko
- 1 středně veliká mrkev
- 3 vejce
- 1/2 hrnku mletých mandlí
- 1 hrnek rozinek
- 4 lžíce chia semínek
- 2 lžičky mleté vanilky
- 1 lžička nepraženého kakaa
- 1/2 lžičky skořice
- 2 špetky mletého kardamonu
- 1 špetka mletého hřebíčku
- špetka růžové himalájské soli
Vrchní vrstva
- 1/2 menšího jablka
- 1/2 lžičky nepraženého kakaa
- 1/4 lžičky skořice
Příprava
Troubu si předehřeji na 180°C
Vejce rozdělím na bílky a žloutky a bílky vyšlehám v tuhý sníh. Oloupu jablko i mrkev. Jablko nastrouhám nahrubo a mrkev najemno. Mandle rozmixuji s rozinkami v kuchyňském robotu (mixuji asi minutu na konzistenci strouhanky) a smíchám je s kořením, jáhlovými vločkami, chia semínky. Následně přidám nastrouhané jablko, mrkev a žloutky. Jakmile mám vše promíchané, vmíchám tuhý sníh. Těsto naliji a uhladím dohladka v menší nepřilnavé formě na pečení. Vše zakryji oloupaným, na plátky nakrájeným jablkem a posypu skořicí a kakaem.
Peču v troubě 25-30 min.
Snídaňový koláč lze jíst zatepla a nebo vychlazený. Drží krásně spojený a tak může posloužit jako rychlá svačina do ruky.
Diskuze
Ahoj, tento koláč jsem včera pekla již po několikáté. Tentokrát jsem ale místo chybějících vloček dala celé jáhly předem povařené ve vodě a dílo se taky povedlo. Možná jen nedrží až tak hezky pohromadě, ale my ho stejně většinou vyjídáme z pekáčku lžičkou :-) Je výborný.
:)