Meruňkový, drobenkový koláč (paleo)
Sklizeň meruněk si žádá dobré a chutné recepty! Paleo verze meruňkového koláče s drobenkou je naprosto báječná volba pro všechny, kdo jedí přírodní suroviny, vyhýbají se lepku a chtějí si pochutnat. Můžete si dát k snídani nebo jako dezert.
Nechte si chutnat 🙂
Ingredience na 9 porcí
Na meruňkovou náplň
- 650g meruněk
- 1/2 hrnku (130g) javorového sirupu
- 2 lžíce ghí nebo másla
- 1 lžička skořice
- 1 vanilkový lusk
- 1/4 lžičky růžové himalájské soli
- 1 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
Na drobenku
- 3/4 hrnku (180g) ghí nebo másla
- 1 a 1/2 hrnku (150g) mandlové mouky (domácí či kupované) nebo jemně mletých mandlí
- 1/2 hrnku (50g) kokosové mouky
- 1 hrnek (100g) tapiokového škrobu
- 1 lžička skořice
- 2 špetky muškátového květu
- špetka skořice
- 1 lžička prášku do pečení bez fosfátů
Na vrchní část drobenky
- hrst kokosových lupínků
- 3 hrsti nasekaných mandlí na plátky
*Forma o velikosti 23cm x 23cm
Postup
Nejprve jsem si připravila meruňkovou náplň tak, že jsem na pánvičku dala ghí a javorový sirup, promíchala a minutu jej vařila. Pak jsem přidala ostatní ingredience (kromě meruněk) a ještě minutu jsem za stálého míchání tekutou směs vařila. Snížila jsem teplotu a do směsi přidala půlky meruněk.. Vařila jsem je odhadem 2 a půl minuty, pak jsem meruňky překlopila na druhou stranu a vařila další 2 a půl minuty. Karamelizované meruňky jsem nechala vychladnout na pokojovou teplotu.
Troubu jsem předehřála na 180°C.
Následně jsem si připravila drobenku tak, že jsem veškeré suroviny smíchala dohromady. Vzniklo mi těsto, které jsem rozdělila na trochu větší a trochu menší půlku (paní matikářka ze střední by byla na mne pyšná 🙂 ). Větší půlku jsem rovnoměrně nanesla na dno formy a uhladila. Pak jsem přidala meruňky a zalila javorovou šťávou, ve které jsem meruňky vařila a ze které jsem vyndala vanilkový lusk. Do menší půlky zbylého těsta jsem přimíchala hrst kokosových lupínků a hrst mandlových lupínků a těsto nadrobila na meruňky. Vše jsem ještě zasypala 2 hrstmi nasekaných mandlí.
Pekla jsem v troubě 30 minut. Po vyndání nechám vychladnout na pokojovou teplotu a pak dám do lednice ztuhnout. Dezert vychlazený z lednice drží krásně tvar, dá se lehce nakrájet a je móc dobrý 🙂 .
Diskuze
Maruško, takovéto recepty jsou za trest! Víš proč? Protože když se to upeče, tak kdo se má hlídat, aby tu dobrotu hned celou nezbodl? :-) Je to delikatesa, která nemá konkurenci!
Ahoj, proto jsem ho zatím znovu nedělala 😉 Posledně jsem ho snědla nejvíc. Jsem moc ráda, že Ti chutná. Fakt jedlý dezert 😉
Tento recept je skvělý :-) Dokonce to dotáhl tak daleko, že jsem si ho zapsala do své kuchařky (a tam se dostane jen recept, který budu rozhodně dělat znovu). Sice to asi není úplně budget-friendly, ale stojí to za to :-)
Souhlas. Je sice drahý jako "prase", ale někdy to za to stojí ;)
Proč neskromně? Vařím podle tvých receptů často a vždy mají úspěch. Na tvé kuře na paprice jsem už odkazovala mnoho mých kamarádek :-) Tento koláč vyzkouším určitě. Zajímalo by mě jak přes léto řešíš zmrzlinu. Děláš si domácí a případně z čeho? Prosím, prosím o recept :-)
Je to děkuji. No tak to budu muset z mrazáku vytáhnout banány a nafotit mou oblíbenou čoko banánovou zmrzlinu 😊
Mňam, to musela být dobrota! :-)
Jitko, neskromně musím říci, že jedna z těch nejlepších, co jsem dělala :-)