Mrkvové muffiny (keto, paleo, bez lepku)
V období karantény se snažím udržovat více méně v ketóze. Tento čas beru jako jedinečnou možnost, jak se po nějaké době pročistit díky kvalitní a opravdové stravě – to pro mne znamená žádné pytlíky a žádná umělá sladidla!!!! Občas na krátkou dobu z ketózy vyjedu, nepočítám si přesně sacharidy a zaměřuji se na NÍZKOSACHARIDOVOU stravu, která se z 80% stala mým životním stylem, s vyšším množstvím tuků a umírněným množstvím bílkovin. Samozřejmostí je dostatek zeleniny, hlavně té KVAŠENÉ!!! Zkušenosti s tímto typem stravování mám, a tak vím, co a jak si k mému tělu dovolit, abych vesměs zůstávala v ketóze, nebo se do ní rychle navrátila. Musím zdůraznit, že z nízkosacharidového stravovaní je mnohem snazší do ketózy přejít a udržet se v ní bez abstinenčních příznaků po sacharidech 😉 . Je mi takto opravdu dobře, mé tělo se krásně zbavuje odpadních látek díky dočasnému způsobu stravování, který přináší zdravotní benefity. Vzhledem k tomu, že se nechodím bavit, je pro mne velmi jednoduché v tomto stavu setrvávat. Nicméně jsem si také chtěla dopřát něco „sladkého“ k snídani, a tak mrkvové muffiny byly jasnou volbou 😉 . Jsou dobré, obzvlášť sytivé a obsahují velmi málo sacharidů 🙂
1 porce obsahuje 1115 kJ; 266 kCal; 7g bílkovin, 7g sacharidů, 22g tuků
Ingredience na 12 porcí
Na muffiny
- 1 a 1/2 hrnku (230g) loupaných mandlí nebo mandlové mouky
- 3 středně veliké (400g) mrkve
- 3 vejce pokojové teploty
- 2 lžíce (20g) BIO kokosového oleje + na vymazání formiček
- 6 lžic (60g) xylitolu (alkoholový přírodní cukr) nebo pro paleo verzi 100g kokosového cukru
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli
- 1 lžička skořice
- 2 špetky muškátového květu
- 1/4 lžičky vanilkového aroma
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 hrnku (60g) pekanů nebo vlašských ořechů (rozdrcených nahrubo)
Na polevu
- kelímek (200g) 15% zakysané smetany
- 1 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- 4 kapky vanilkového aroma
- 2 lžíce (20g) xylitolu nebo 3 lžíce kokosového cukru
Na posyp
- 40g drcených pekanových nebo vlašských ořechů (rozdrcených nahrubo)
Příprava
Mandle jsem v kuchyňském robotu rozmixovala na mouku. K té jsem přidala najemno nastrouhané mrkve a ostatní ingredience na muffiny. Těsto jsem promíchala.
Lžící pak postupně přendavám do olejem vymazaných formiček. Ideální by bylo použít papírové košíčky a těsto nanést do nich, ale děti mi je všechny použily na něco s domácí modelínou nebo slizem (nechci ani vědět, co to bylo 😀 )
Peču v předem předehřáté troubě při 180°C 18 minut.
Zatímco se mi muffiny pekly, smíchala jsem suroviny na polevu. Tu jsem pak lžící nanesla na upečené muffiny, posypala je ořechy, ořechy lehce vmáčkla do polevy a dala vše péci do trouby ještě dalších 7 minut.
Hotové muffiny nechám vychladnout, pak teprve vyndavá opatrně z formiček kulatým nožem.
Muffin krásně drží a je opravdu moc dobrý ♥
Diskuze
Doslova jsme je sežrali na posezeni:-)) vynikajici i bez polevy!
Tedaa, tyhle muffiny jsou úplný nebe v hubě 🤩. Jednoduchý, rychlý a skutečně neskutečně báječný 🤗😋. Díky Maruško!! Budu sdílet dál a dál 🙂
Nebe v hubě? :D To slyším poprvé :D a mám radost ♥. Děkuji moc!!!