Mrkvový koláč se smetanovou polevou (nízkosacharidový, bez lepku)
Osobně dávám přednost mlsání, které díky své výživové hodnotě samo o sobě zasytí tak, že člověk má dost na x hodin a chutě jsou ty tam. Mrkvový koláč je takovou jistotou, když chci vzít na oslavu s sebou něco, co bude chutnat i ostatním bez přehnané sladké chutě a navíc je úžasnou ozdobou stolu 🙂
Komu nevyhovují mléčné výrobky a z nějakého důvodu se jim vyhýbá, může podmáslí nahradit mandlovým mlékem bez cukru a kysanou smetanu tímto kešu krémem (bez malin).
1 porce obsahuje 373 kCal, 29 g tuků, 11 g bílkovin a 16 g sacharidů
Ingredience na 12 porcí
Korpus
- 200g mandlové mouky (kupované nebo domácí) nebo jemně mletých, loupaných mandlí
- 80g kokosové mouky (kupuji v drogerii DM)
- 4 vejce
- 300ml kysaného 1% podmáslí
- 2 malé hrsti (40g) rozinek
- 80g nahrubo drcených vlašských ořechů
- 2 střední (150g) jemně strouhané mrkve
- 6 lžic medu nebo javorového sirupu
- 5g mleté vanilky (kupuji v drogerii DM)
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 lžičky růžové himalájské soli
- špetka muškátového květu
- špetka mletého hřebíčku
Poleva a posyp
- 360g (2 kelímky) zakysané 30% smetany
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- jemně strouhaná citrónová kůra z BIO citrónu
- 2 malé hrsti (40g) půlek vlašských ořechů
- 2 malé hrsti (40g) nahrubo drcených vlašských ořechů
Pomůcky
- forma na koláč v průměru 28 cm
Příprava
Troubu zapnu na 170°C
Všechny ingredience na korpus smíchám dohromady a nechám pár minut odležet, aby kokosová mouka dostatečně natáhla vlhkost. Lepivé těsto nanesu na dno koláče, rozetřu špachtlí a pak vlhkýma rukama uplácám tak, aby na okrajích bylo těsto trochu vyšší.
Peču 25-30 minut (okraje koláče jsou zlatavé a střed těsta se nelepí na špejli)
Nechám vychladnout.
Zatímco mi koláč chladne, připravím si polevu tak, že smetanu, med a strouhanou citrónovou kůru smíchám dohromady. Následně rovnoměrně rozetřu až téměř po okraj koláče. Po celém obvodu polevy dám půlky vlašských ořechů a zbytek zasypu těmi drcenými.
Nechám vychladnout v lednici.
Diskuze
Nejdeme sa ho dojest!!! Mňamka! Ďakujem za recept!!!
Právě už poněkolikáté v troubě. Velice oblíbený slavnostní dezert. Tentokrát kamarádce na rozlučku se svobodou. Díky Maruško
Paráda :-) Také dělám ráda ;)