Mrkvový koláč se smetanovou polevou (nízkosacharidový, bez lepku)

Osobně dávám přednost mlsání, které díky své výživové hodnotě samo o sobě zasytí tak, že člověk má dost na x hodin a chutě jsou ty tam. Mrkvový koláč je takovou jistotou, když chci vzít na oslavu s sebou něco, co bude chutnat i ostatním bez přehnané sladké chutě a navíc je úžasnou ozdobou stolu 🙂

Komu nevyhovují mléčné výrobky a z nějakého důvodu se jim vyhýbá, může podmáslí nahradit mandlovým mlékem bez cukru a kysanou smetanu tímto kešu krémem (bez malin).

1 porce obsahuje 373 kCal, 29 g tuků, 11 g bílkovin a 16 g sacharidů

Ingredience na 12 porcí

Korpus

  • 200g mandlové mouky (kupované nebo domácí) nebo jemně mletých, loupaných mandlí
  • 80g kokosové mouky (kupuji v drogerii DM)
  • 4 vejce
  • 300ml kysaného 1% podmáslí
  • 2 malé hrsti (40g) rozinek
  • 80g nahrubo drcených vlašských ořechů
  • 2 střední (150g) jemně strouhané mrkve
  • 6 lžic medu nebo javorového sirupu
  • 5g mleté vanilky (kupuji v drogerii DM)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky růžové himalájské soli
  • špetka muškátového květu
  • špetka mletého hřebíčku

Poleva a posyp

  • 360g (2 kelímky) zakysané 30% smetany
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • jemně strouhaná citrónová kůra z  BIO citrónu
  • 2 malé hrsti (40g) půlek vlašských ořechů
  • 2 malé hrsti (40g) nahrubo drcených vlašských ořechů

Pomůcky

  • forma na koláč v průměru 28 cm

Příprava

Troubu zapnu na 170°C

Všechny ingredience na korpus smíchám dohromady a nechám pár minut odležet, aby kokosová mouka dostatečně natáhla vlhkost. Lepivé těsto nanesu na dno koláče, rozetřu špachtlí a pak vlhkýma rukama uplácám tak, aby  na okrajích bylo těsto trochu vyšší.

Peču 25-30 minut (okraje koláče jsou zlatavé a střed těsta se nelepí na špejli)

Nechám vychladnout.

Zatímco mi koláč chladne, připravím si polevu tak, že smetanu, med a strouhanou citrónovou kůru smíchám dohromady. Následně rovnoměrně rozetřu až téměř po okraj koláče. Po celém obvodu polevy dám půlky vlašských ořechů a zbytek zasypu těmi drcenými.

Nechám vychladnout v lednici.

Vaše Maruška