Nepečený koláč s karamelizovanou hruškou (vegan, bez lepku a bez laktózy)

Aniž bych to tušila, tento recept ze staré „Rutiny“ byl oblíbený – několik z vás si o něj psalo. Já ho bohužel nemohla dohledat, a tak jsem konečně vyslyšela vaše žádosti a snažila se rozpomenout, jaký že byl postup. Recept mi dnes náramně zapadl do mého vzorového jídelníčku na 8 týdnů jako ideální snídaně před tréninkem.

1 porce obsahuje 357 kCal, 17 g tuků, 7 g bílkovin a 37 g sacharidů

Ingredience na 6 porcí

  • 3 menší, měkké, zralé banány
  • 6 lžic BIO kokosového oleje
  • 1/2 hrnku (40 g) nepraženého kakaa
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mandlového aroma
  • špetka růžové himalájské soli
  • 125 g pufované quinoy (quinoa „pukance“ kupuji v drogerii DM)
  • 70 g jemně mletých loupaných mandlí nebo mandlové mouky

Na vršek

  • 600 g zralých, hrušek (4 malé hrušky nebo 2 větší)
  • 4 lžičky BIO kokosového oleje
  • skořice na posypání hrušek

Příprava

Banány jsem rozmixovala tyčovým mixérem s kokosovým olejem a kořením. Pak jsem přidala nepražené kakao a ještě rozmixovala. Do rozmixované směsi jsem přimíchala mleté mandle a pufovanou quinou. Vzniklo mi lepivé těsto (pokud by vám těsto nedrželo pohromadě jako jedna veliká koule, přidejte ještě trochu quinoy). To jsem následně rozetřela na koláčovou formu a dala asi na hodinku do ledničky vychladnout.

Oloupané hrušky jsem zbavila jadérek a nakrájela na tenké plátky. Následně jsem plátky zkaramelizovala na nepřilnavé pánvi tak, že jsem na 1 lžičce kokosového oleje restovala plátky asi tak 2 minuty na jedné straně (vrchní stranu jsem zasypala mletou skořicí), pak jsem je vidličkou otočila a restovala přibližně stejnou dobu i ze strany druhé. Vrchní stranu plátku jsem opět posypala skořicí. Vždy mi na pánvičku vyšla 1/4 připraveních plátků s 1 lžičkou oleje, takže jsem vše prováděla 4x.

Hrušky jsem nanesla na koláč, abych ho zakryla po celé ploše. Vše jsem dala přes noc tuhnout do ledničky a pak nakrájela na 6 stejných dílů.

Ráno vychutnám 🙂

Vaše Maruška