Ovocný, kváskový, celozrnný koláč (vegetariánské)
Pečení a kynutí za pomocí domácího žitného kvásku si již nějakou dobu užívám při pravidelném pečení kváskového celozrnného chleba, který je stejně nenáročný na přípravu jako tento koláč. Jediné, co u kváskového pečení je potřeba, umět vyčkávat, než vše za pomocí bakterií a kvasinek vykyne (pokud nemáte zrovna čas, koláč lze upéct za pomocí droždí – viz komentář dole u kvásku mezi ingrediencemi 😉 ). Chce to čas a svým způsobem mít i vybudovaný kladný vztah ke kvásku, který je třeba pravidelně přikrmovat a držet ho tak při životě.
Benefity kváskového kynutí stojí za zmínku, jelikož pečivo se díky práci prospěšných bakterií stává lépe stravitelnějším, vstřebatelnost živin je vyšší a navíc i pečivo déle vydrží. Nemůžeme-li žít bez pečiva, pak kváskovým pečením můžeme naším střevům jedině přispět. Když je vše navíc upečeno z kvalitní celozrnné mouky, jež obsahuje nezbytné mikronutrienty, pečení se stává dokonalým nástrojem, jak svému tělu dopřát vše, jak to příroda zamýšlela.
Doufám, že se i tento koláč zapíše do vašich oblíbených receptů. Těsto je krásně vláčné, kombinace sezónního ovoce (momentálně meruňky, broskve, jahody i další bobule, ale i švestky či hrušky budou mít svůj den 😉 ) a drobenky navrch je takovou českou klasikou. Avšak vše jsem vyřešila tak, aby nebyl použit žádný rafinovaný cukr a vše je doslazené pouze medem. Zdravější a současně naprosto lahodná varianta koláče je tak na světě. No a kdo chce výsledný efekt doladit k dokonalosti, může vše poprášit kokosovou moukou a vytvořit tak „cukrový“ efekt navrch tak, jako jsem to u meruňkového koláče udělala já 🙂 .
Kéž chutná i vám!
1 porce obsahuje 1401 kJ; 334 kCal; 9g bílkovin, 43g sacharidů, 13g tuků
Ingredience na 12 porcí
ingredience na těsto
- 220g špaldové celozrnné jemně mleté mouky
- 130g mletých ovesných vloček (stačí nahrubo mleté)
- 110g medu
- 200g plnotučného mléka (vlažného)
- 80g másla (rozpuštěného)
- 2 žloutky
- 100g (2 velmi vrchovaté lžíce) žitného kvásku lze nahradit 25g droždí – kynutí se pak značně zkrátí na 45 min až 1 hodinu a pečení na 20 min)
- kůra z 1 citrónu (ideálně v BIO kvalitě)
- 1/2 lžičky mleté vanilky
- 2 špetky soli
- 2 špetky skořice
- 2 špetky mletého hřebíčku
- 2 špetky mletého zázvoru
ovocná náplň
- cca 750g meruněk odpeckovaných a rozkrojených na půlky (prostě tolik, kolik je potřeba na pokrytí těsta)
ingredience na drobenku
- 50g špaldové celozrnné jemně mleté mouky
- 50g mletých ovesných vloček
- 40g medu
- 40g másla (rozpuštěného)
- 15g (2 vrchovaté lžíce) mletého lněného semínka (lze případně vynechat)
- 50g plátků mandlí
- 1/2 lžičky mleté vanilky
- 2 špetky skořice
- 2 špetky mletého hřebíčku
- 2 špetky mletého zázvoru
pomůcky
- forma kulatá (průměr 25 cm) nebo hranatá o velikosti 33 cm x 24 cm
- pečící papír (nechcete-li formu vysypávat)
Příprava
Ingredience na těsto jsem smíchala v míse a asi 5 minut jsem hnětla vařečkou. Těsto by mělo být jako hustá krupicová kaše a během míchání by mělo tvořit bublinky a vydávat takový praskající zvuk. Pak jsem ho přikryla utěrkou, aby se do něj nedostaly nečistoty a dala kynout na 6 hodin. V těchto velmi teplých dnech je teplota dostačující a těstu stačí 6 hodin, v chladnějších dnech bude možná třeba vyčkat i o pár hodin déle. Můj poslední výtvor se švestkami jsem nechala kynout PŘES NOC 12 hodin a vyšel naprosto parádně. Že je těsto hotové poznáte tak, že lehce nakyne a po prohrábnutí těstem jsou uvnitř viditelné bublinky, které se táhnou spojenými „pavučinkami“ (na fotce jsou bublinky krásně vidět).
Těsto pak přendám na formu s pečícím papírem a vše mokrýma rukama, aby se nelepilo, uhladím a dorovnám po celé ploše formy.
Na těsto pak nanáším slupkou dolů rozpůlené meruňky a pokládám jednu hned vedle druhé a zatlačím je do těsta. Vše posypu drobenkou, jež připravím smícháním jejích ingrediencí, a opět ji vlhkýma rukama po celém povrchu uhladím a přitisknu do koláče.
Připravený koláč vložím do předem vyhřáté trouby na 180°C a peču 30 minut.
Před krájením nechám úplně vychladnout.
Níže je švestková verze (kdo má rád mák, může podbarvit spodní vrstvou máku 🙂 )
Diskuze
Ahojky Maruško! To vypadá na super recept. Chci se zeptat, přidáváš kvásek rovnou do těsta, neděláš rozkvas a pak přidat do těsta, jak se to dělá u chleba např:?
Ahojky, kvásek jsem dala rovnou do těsta.
Vypadá to velmi jedle. 😉 Kvásek je prostě nej. Pěkné letní dny. 🌄
Maruško, díky za další skvělý recept. S ním konečně uspokojím i konzervativnější část rodiny, která nízkosacharidové recepty příliš neoceňuje. Je super, že můžu péct zdravěji i pro ty, kteří jinak zdravému jídlu neholdují, a přesto si pochutnají a možná ani nic nepoznají :-))) Koláč je výborný! Už jsem uvažovala i o kváskové vánočce, ale mám strach, že s těstem nepůjde moc dobře pracovat. Každopádně kvásku zdar :-)
Ahojky, jsem moc ráda, že koláč chutná. U nás je velmi oblíbený. Dnes jsem upekla se švestkami a opět nemá chybu. Kváskovou vánočku jsem posledně v kamenném skupenství vyhodila do koše :-(, ale letos zkusím trochu jinak. Někdy je to umění, ale tenhle koláč je naštěstí snadný. Měj se krásně!
ách, to musí být lahoda, z receptu uplně cítím tu vůni čerstvě upečené ho meruňkového koláče 😉, určitě vyzkouším, děkuji 😘😘🙏