Ovocný, kváskový, celozrnný koláč (vegetariánské)

Pečení a kynutí za pomocí domácího žitného kvásku si již nějakou dobu užívám při pravidelném pečení kváskového celozrnného chleba, který je stejně nenáročný na přípravu jako tento koláč. Jediné, co u kváskového pečení je potřeba, umět vyčkávat, než vše za pomocí bakterií a kvasinek vykyne (pokud nemáte zrovna čas, koláč lze upéct za pomocí droždí – viz komentář dole u kvásku mezi ingrediencemi 😉 ). Chce to čas a svým způsobem mít i vybudovaný kladný vztah ke kvásku, který je třeba pravidelně přikrmovat a držet ho tak při životě.

Benefity kváskového kynutí stojí za zmínku, jelikož pečivo se díky práci prospěšných bakterií stává lépe stravitelnějším, vstřebatelnost živin je vyšší a navíc i pečivo déle vydrží. Nemůžeme-li žít bez pečiva, pak kváskovým pečením můžeme naším střevům jedině přispět. Když je vše navíc upečeno z kvalitní celozrnné mouky, jež obsahuje nezbytné mikronutrienty, pečení se stává dokonalým nástrojem, jak svému tělu dopřát vše, jak to příroda zamýšlela.

Doufám, že se i tento koláč zapíše do vašich oblíbených receptů. Těsto je krásně vláčné, kombinace sezónního ovoce (momentálně meruňky, broskve, jahody i další bobule, ale i švestky či hrušky budou mít svůj den 😉 ) a drobenky navrch je takovou českou klasikou. Avšak vše jsem vyřešila tak, aby nebyl použit žádný rafinovaný cukr a vše je doslazené pouze medem. Zdravější a současně naprosto lahodná varianta koláče je tak na světě. No a kdo chce výsledný efekt doladit k dokonalosti, může vše poprášit kokosovou moukou a vytvořit tak „cukrový“ efekt navrch tak, jako jsem to u meruňkového koláče udělala já 🙂 .

Kéž chutná i vám!

1 porce obsahuje 1401 kJ; 334 kCal; 9g bílkovin, 43g sacharidů, 13g tuků

Ingredience na 12 porcí

ingredience na těsto

  • 220g špaldové celozrnné jemně mleté mouky
  • 130g mletých ovesných vloček (stačí nahrubo mleté)
  • 110g medu
  • 200g plnotučného mléka (vlažného)
  • 80g másla (rozpuštěného)
  • 2 žloutky
  • 100g (2 velmi vrchovaté lžíce) žitného kvásku lze nahradit 25g droždí – kynutí se pak značně zkrátí na 45 min až 1 hodinu a pečení na 20 min)
  • kůra z 1 citrónu (ideálně v BIO kvalitě)
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky skořice
  • 2 špetky mletého hřebíčku
  • 2 špetky mletého zázvoru

ovocná náplň

  • cca 750g meruněk odpeckovaných a rozkrojených na půlky (prostě tolik, kolik je potřeba na pokrytí těsta)

ingredience na drobenku

  • 50g špaldové celozrnné jemně mleté mouky
  • 50g mletých ovesných vloček
  • 40g medu
  • 40g másla (rozpuštěného)
  • 15g (2 vrchovaté lžíce) mletého lněného semínka (lze případně vynechat)
  • 50g plátků mandlí
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 2 špetky skořice
  • 2 špetky mletého hřebíčku
  • 2 špetky mletého zázvoru

pomůcky

  • forma kulatá (průměr 25 cm) nebo hranatá o velikosti 33 cm x 24 cm
  • pečící papír (nechcete-li formu vysypávat)

Příprava

Ingredience na těsto jsem smíchala v míse a asi 5 minut jsem hnětla vařečkou. Těsto by mělo být jako hustá krupicová kaše a během míchání by mělo tvořit bublinky a vydávat takový praskající zvuk. Pak jsem ho přikryla utěrkou, aby se do něj nedostaly nečistoty a dala kynout na 6 hodin. V těchto velmi teplých dnech je teplota dostačující a těstu stačí 6 hodin, v chladnějších dnech bude možná třeba vyčkat i o pár hodin déle. Můj poslední výtvor se švestkami jsem nechala kynout PŘES NOC 12 hodin a vyšel naprosto parádně. Že je těsto hotové poznáte tak, že lehce nakyne a po prohrábnutí těstem jsou uvnitř viditelné bublinky, které se táhnou spojenými „pavučinkami“ (na fotce jsou bublinky krásně vidět).

Těsto pak přendám na formu s pečícím papírem a vše mokrýma rukama, aby se nelepilo, uhladím a dorovnám po celé ploše formy.

Na těsto pak nanáším slupkou dolů rozpůlené meruňky a pokládám jednu hned vedle druhé a zatlačím je do těsta. Vše posypu drobenkou, jež připravím smícháním jejích ingrediencí, a opět ji vlhkýma rukama po celém povrchu uhladím a přitisknu do koláče.

Připravený koláč vložím do předem vyhřáté trouby na 180°C a peču 30 minut.

Před krájením nechám úplně vychladnout.

Níže je švestková verze (kdo má rád mák, může podbarvit spodní vrstvou máku 🙂 )


Vaše Maruška