Palačinky s „nutelou“

Jak už je asi dle mých receptů poznat, doma snídáme poměrně často sladká jídla. Nesladím, vyhýbám se sladidlům jakéhokoliv typu, chci si vždy pochutnat a zároveň nevařit zvlášť pro mne a zbytek rodiny. Tento a mnoho dalších snídaňových receptů je důkazem toho, že to jde.

Srdce mi plesá radostí, jak umím oblbnout mé děti: „Chceš palačinku s marmeládou a nutelou?“ ptám se. „Jóóó“ křičí mé děti. A pak jim naservíruji tohle. Co myslíte, poznají rozdíl? Kdybyste viděli jejich vyškrábané talířky, hned byste znali odpověď :).

Ingredience (na cca 2 „dospělácké“ porce)

Na palačinky

  • 250ml kokosového mléka z plechovky
  • 1 větší vejce
  • 4 lžíce rýžové mouky
  • 2 lžíce rýžového proteinového prášku (osobně používám od Growing naturals)
  • olivový nebo kokosový olej na vymazání pánve

Na marmeládu

  • 1 velká zralá broskev
  • ½ lžičky skořice
  • 2-3 lžíce chia semínek
  • Na polevu a dozdobení
  • 1 zralý banán
  • 1 lžíce neoraženého kakaa
  • 8 lžiček mletých mandlí

Příprava

Veškeré ingredience na palačinky jsem rozmixovala dohladka. Nepřilnavou pánev jsem potřela olejem a nechala zahřát na středním plamenu. Pak jsem nalila těsto na pánvičku. Těsto je trochu hustší než klasické palačinkové z pšeničné mouky a mléka, proto ho roztírám stěrkou po celé pánvi tak, aby bylo co nejtenčí. Zvolna propékám palačinky na každé straně do lehké zlatavé barvy.

Mezitím si připravím marmeládu. Rozmixuji broskev i se slupkou tyčovým mixérem. Pak lžící vmíchám chia semínka a skořici a nechám několik minut odstát, aby směs zhoustla. Dávám 2 až 3 lžíce podle toho, jak moc je ovoce plné vody. Broskev někdy nahrazuji 3-4 na jemno nastrouhanými jablky.

Na závěr si připravím polevu. Opět používám tyčový mixér…vrrrrrr :-). Banán a kakao rozmixuji dohladka.

Hotové palačinky potřu po 1 straně marmeládou, sroluji a poliji polevou a zasypu mletými oříšky.

Vaše Maruška