Pavlova mini dortíky (keto, paleo, nízkosacharidové)
Už dlouho jsem toužila naučit se dělat Pavlova, protože je to ten druh dezertu, který když dáte na stůl, vždy oslní. Jeho „žužu“ konzistence chutná i dětem a to dělá Pavlova úžasným, univerzálním dezertem pro rodinné příležitosti.
Můj první pokus dopadl na jedničku. Určitě se brzy dočkáte i volného pokračování – vánočního nízkosacharidového Pavlova DORTU, jež bych ráda donesla ke štědrovečernímu stolu.
Sněhové těsto, které není náročné na přípravu, se peče poměrně dlouho, a tak je dobré udělat si čas, když jste doma (třeba v sychravém podzemním dni? 😉 ). Jakmile jsou sněhové pusinky hotové, jejic dozdobení (i konzumace 🙂 ) je bleskurychlou záležitostí. Pavlova mini dortíky jsou prostě delikatesou, kterou si v keto či paleo verzi můžete bez výčitek „osladit“ život 🙂
1 (keto) dortík obsahuje 177 kCal, 13 g tuků, 5,5 g bílkovin a 9,5 g sacharidů
Ingredience na 2-4 porce
Na mini dortíky
- 4 bílky (pokojové teploty)
- 4 lžíce xylitolu (přírodní alkoholový cukr pro keto verzi) nebo 4 lžíce kokosového cukru (pro paleo verzi)
- 1/2 lžičky jablečného octa
Na malinovou polevu
- 200 g malin (8 kousků malin dát stranou na finální dozdobení dortíku)
- 1 lžíce ghee (nebo másla)
- 2 lžíce chia semínek
- 1 lžička mleté vanilky
- 1/2 lžičky čerstvě vymačkané citrónové šťávy
Na vršek
- 100 ml 31% smetany na šlehání
- 1 lžíce xylitolu (pro keto verzi) nebo 1 lžíce kokosového cukru (pro paleo verzi)
- 1/2 kostičky (5 g) hořké čokolády (nad 75% kakaa)
Příprava
Trouby zahřeji na 150°C. Bílky šlehám v čisté, odmaštěné nádobě při nízkých otáčkách (pomalé šlehání je nutné kvůli kvalitě a pevnosti sněhu bez bublinek) asi 2 minuty. Po dvou minutách, když už jsou bílky napěněné, přidám jablečný ocet (ten pomáhá vytvořit stabilnější nepěněný sníh) a sladidlo (použila jsem xylitol, ale kokosový cukr je také vhodnou alternativou pro paleo zastánce). Pokračuji v mixování, dokud nedosáhnu ztuhlého a lesklého sněhu.
Na plechu vyloženém pečícím papírem pak lžící vytvořím 4 stejné kopečky a plech vloží do trouby.
Teplotu snížím na 110°C a peču několik hodin (dvířka trouby v průběhu pečení neotvírat, aby si sněhové pusinky udržely svůj krásný tvar) . Musím se přiznat, že jsem pekla 4 hodiny, protože má trouba peče nějak pomaleji. Obecně se doporučuje péct Pavlova v rozmezí 90-120°C podle toho, zda chcete ponechat bílou barvu (čím vyšší teplota tím zlatavější sníh bude) a podle časových možností. V průměru trvá pečení sněhu 2 hodiny. Ať už vám peče trouba jakkoliv, sníh je hotov v momentě, kdy se vám k němu nepřilepí prst (na povrchu je pevná) a sněhová pusinka lze lehce sundat z pečícího papíru.
Když byl sníh upečen, troubu jsem vypnula a nechala jsem pusinky přes noc v troubě „dosušit“ (pro urychlení procesu lze nechat dvířka pootevřená a počkat, až vše vychladne).
Malinovou polevu si připravím tak, že na rozehřátém ghee uvařím maliny (8 ks malin dám stranou na dozdobení) zakapané citrónovou šťávou doměkka (úplně se rozpadnou a vznikne malinová omáčka). Jakmile mám hotovou malinovou omáčku, vypnu sporák a přimíchám vanilku a chia semínka.
Malinovou omáčkou rovným dílem poliji sněhové dortíky. Navrch dortíku dám vyšlehanou smetanu se sladidlem a zasypu nastrouhanou hořkou čokoládou. Dozdobím 2 kousky malin.
Pak už jen vychutnávám tu dobrotu 🙂
Diskuze
Ahoj Maruško, tak jsem se dala taky do pečení, ale i po čtyřech hodinách stále dortíky měkké. Nevím, kde jsem udělala chybu. Prosím o radu. Děkuji
Ahoj Martino, přidej lehce na teplotě...třeba jen 10 °C a dej tomu ještě hodinu až dvě. Nech je přes noc doschnout v troubě. Já dortíky také tvrdé nemám....má trouba nějak udržuje vlhkost a nenechá těsto proschnout dokřupava. Nicméně zlatavé dortíky by neměly být lepivé na povrchu a mohou zůstat měkké jako žužu. To nevadí :-)