Raw karobový koláč se švestkami
Tento nepečený koláč může být výborný z jakýmkoliv sezónním ovocem (hrušky, jablka, bobule apod.) Dnes jsem sáhla po aktuálních švestkách.
1 porce obsahuje 1526 kJ; 364 kCal; 7g bílkovin, 35g sacharidů, 23g tuků
Ingredience na 12 porcí
Na korpus
- 200g loupaných mandlí
- 200g rozinek
- 1/2 lžičky skořice
- špetka růžové himalájské soli
- 2 lžíce vody
Na náplň
- 200g kešu (alespoň 2 hodiny namočené ve vodě)
- 120g karobu
- 80g BIO kokosového oleje
- lžička mleté vanilky
- špetky růžové himalájské soli
- 70ml javorového sirupu (nebo jiného oblíbeného tekutého sirupu na doslazení)
Navrch
- 4 kusy (165g) zralých, měkkých švestek
Pomůcky
- kulatá forma na dort se snímatelným bokem o průměru 21 cm
- mixér s esovitými noži
Příprava
V kuchyňském robotu s esovitými noži mixuji mandle s rozinkami 2 minuty. Přidám skořici a sůl, mixuji ještě pár vteřin takto nasucho. Nakonec přidám 2 lžíce vody a suchý mix se během minuty změní v lepivou hmotu. Tu vlhkýma rukama uhladím na dno formy.
Náplň vyrobím tak, že namočené kešu sliji a všechny ingredience (kromě sirupu) mixuji 2-3 minuty. Potom, co mi vznikla mixováním hnědá kaše, dosladím sirupem a mixuji ještě pár vteřin.
Těsto nandám a rozetřu na korpus a navrch nasypu a lehce do těsta zamáčknu na kostičky nakrájené švestky.
Nechám přes noc odpočívat v lednici, aby koláč ztuhl.
Nožem odříznu přilepené okraje na boku formy, bok sundám a koláč nakrájím. Je šikovné mít nějakou lopatku nebo nůž na nandavání koláče, jelikož se korpus přilepí ke dnu formy a je třeba ho zespoda podříznout a tím i odlepit.
Diskuze
Při tvorbě tohoto koláče, hlavně v okamžiku přeměny suché směsi poslední kapkou vody v lepkavou hmotu, jsem živě vzpomínala na školní léta a chemickou laboratoř, kdy jsme odbarvovali roztok poslední kapkou už nevím čeho :-) a kromě zábavy při vaření cením i jednoduchost, chuť výborná, a to i přesto, že jsem měla nedostatečné zásoby karobu (již napraveno). Zase super, Maruško :-)
:D Ať žije domácí alchymie.