Rebarborovo-ovesné, snídaňové muffiny (bez lepku, bez laktózy)
Toto je ideální jídlo před tréninkem nebo snídaně, která dodá energii, živiny i bezva pocit z toho, co jíme 🙂
Pro vláčnější a takovou tu mokřejší verzi můžete přimíchat jednou takové množství na kostičky pokrájené rebarbory i dovnitř muffinů, jako uvádím v této čokoládové verzi.
1 muffin obsahuje 195 kCal, 7 g tuků, 9 g bílkovin a 22 g sacharidů
Ingredience na 9 muffinů
- 1 hrnek (120g) ovesných vloček bez lepku (použila jsem směs vloček „Basis musli“ z drogerie DM – ovesné, ječmenné, žitné, špaldové smíchané se slunečnicovými, lněnými, sezamovými a dýňovými semínky a trochou extrudovaného amarantu – kaloricky se hodnoty ve výsledku téměř neliší. Lze samozřejmě použít klasické ovesné vločky)
- plná hrst (50g) mandlí
- 3 středně veliká vejce
- 3 středně veliké, měkké, zralé banány (čím tmavší, tím lepší 😉 )
- větší špetka růžové, himalájské soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kakaa
- 1/2 lžičky skořice
- 1 špetka muškátového květu
- 2 špetky mletého kardamonu
- 3/4 hrnku (70g) sušené moruše (kupuji v drogerii DM; lze nahradit jiným bobulovým ovoce sladší chuti)
- 1 velký stonek (70g) rebarbory
- 4 a půl lžičky (23 g) loupaných, konopných semínek
Příprava
Troubu zapnu na 160°C
Všechny ingredience (kromě sušené moruše, rebarbory a konopných semínek) rozmixuji tyčovým mixérem na tekuté těsto (lze použít i kuchyňský robot).
Do těsta přimíchám moruši. Těsto naliji do formiček na muffiny (zaplním asi tak 3/4 každého muffinu), následně dozdobím na malé kostičky pokrájenou rebarborou a zasypu vždy 1/2 lžičky loupaných, konopných semínek.
Peču v troubě 30 minut.
Nechám vychladnout, pak teprve vyklepnu z formičky.
Diskuze
Vypadají úžasně, jen chci upozornit, že pokud použijete vámi uvedenou směs vloček, pak nebudou muffiny bezlepkové!!! Žito, ječmen i špalda lepek obsahují.
Ano, ano :-) Koupila jsem omylem tuto směs (sáhla jsem hned vedle ovesných vloček asi) a tak jsem ji použila. Originál měl být původně jen z ovesných vloček, jak doporučuji v receptu :-)