Roláda z vajec, špenátu a tuňáka (keto, paleo, nízkosacharidové)
1 porce obsahuje 423 kCal, 29 g tuků, 21 g bílkovin a 18 g sacharidů
Ingredience na 8 rolek (4 porce)
Na těsto
- 6 větších vajec
- 30 g mandlové mouky (nebo loupaných mletých mandlí)
- 100 ml kokosového mléka (ideálně v BIO kvalitě, jelikož je hustší)
- 1 vrchovatá lžíce tapiokového škrobu (10 g)
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- mletý pepř na dochucení
Na náplň
- 360 g čerstvého baby špenátu
- 3 středně veliké mrkve (300 g)
- 80 g sezamové pasty Tahini (nebo jiného oblíbeného ořechového másla)
- 80 g tuňáka ve vlastní šťávě (po slití tekutiny vznikne 5o g tuňáka)
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžičky vymačkané citrónové šťávy
- 1 lžička kopru
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli (nebo dle chuti)
- mletý pepř na dochucení
Příprava
Troubu zapnu na 175°C. Všechny ingredience na těsto smíchám v míse a rozšlehám elektrickým šlehačem. Naliji do plechu o velikosti 23 cm x 33 cm, na který jsme položila pečící papír. Peči v troubě 15 minut, neb tak dlouho, až je těsto pevné, upečené. Nechám vychladnout na pokojovou teplotu.
V průběhu pečení si připravím náplň tak, že špenát dávám po menších dávkách (asi tak hrst) do síta a každou dávku zaliji vroucí vodou, aby se špenát spařil. Tak pokračuji, až spařím veškerý špenát. Po vychladnutí ze špenátu dlaní vymačkám veškerou šťávu. Oproti původnímu mega objemu je špenátu tak akorát do otevřené dlaně 🙂
Oloupané mrkve podélně rozpůlím a uvařím na páře (nebo ve vodě) do měkka (asi 15 minut vaření), nechám vychladnout a nastrouhám nahrubo.
Z tuňáka sliji vodu. Veškeré ingredience na náplň – spařený špenát, nastrouhanou mrkev, slitého tuňáka, nasekanou petrželku a ostatní koření promíchám dohromady.
Náplň namažu na těsto (u jednoho okraje nechám asi 3 cm bez náplně).
Těsto sroluji od kraje s náplní až po okraj bez náplně. Zabalím do kuchyňské folie a nechám tak 2 hodiny vychladnout v lednici.
Rozkrájím na 8 stejných rolek.
Diskuze
Mňam, super nápad!!! Já zkusila podle domácích zásob spíše takovou oopsie roládu, ale taky dobrota :-) díky za tip a moc zdravím!!! Ahoj V.
Díky a také zdravím! :-)