Semínkový chléb (bez lepku, vegan)

Dobíráte si mě!? Semínka, teď v zimě? Ano a spečená dohromady a ve tvaru chleba!  🙂

Semínkový domácí chléb zapadá do mé představy, jak si rychle a snadno vytvořit domácí pečivo, aniž bych musela trávit v kuchyni moře času. Na tomto pokrmu není nic složitého, jen je třeba si na něj počkat 🙂

Určitě lze experimentovat i s příchutěmi – hodlám vyzkoušet chleba s uzenou paprikou, jindy přihodím nasekaná sušená rajčata nebo olivy.

Můžete namazat mrkvovou pomazánkoucuketovou pomazánkou, ředkvičkovo-avokádovou pomazánkou, nebo přidat vynikající salát z řepy a křenu.

1 krajíc obsahuje 229 kCal, 12 g tuků, 7 g bílkovin a 12,5 g sacharidů

Ingredience (na 12 krajíců)

Suché ingredience

  • 130g slunečnicových semínek
  • 130g jemně mletých ovesných nebo pohankových vloček bez lepku (rozmixovala jsem je tyčovým mixérem na konzistenci strouhanky)
  • 20g dýňových semínek
  • 100g lískových oříšků (nasekaných nahrubo ve hmoždíři nebo drcené v kuchyňském robotu)
  • 70g lněných semínek
  • 25g chia semínek
  • 25g inulinu (rozpustná vláknina)

Mokré ingredience

  • 3 lžíce BIO kokosového oleje
  • 1 lžíce medu (nebo javorového sirupu)
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky růžové himalájské soli
  • 350 ml vlažné vody

Ostatní

  • forma na chlebíček
  • pečící papír

Příprava

Všechny suché ingredience (kromě soli) smíchám ve větší míse.

V jiné nádobě promíchám mokré ingredience, aby se kokosový tuk rozpustil i s ostatními surovinami ve vlažné vodě.

Do formy na chlebíček vložím pečící papír a pořádně ho umačkám po obvodu, aby držel tvar.

Následně do větší mísy přisypu mokré ingredience, vše řádně promíchám a naliji do formy na chlebíček. Lžící uhladím vršek a nechám takto připravené a zakryté utěrkou přes noc odstát.

Ráno předehřeji troubu na 180°C, vložím do ní formu a peču hodinu. Chlebík na povrchu zhnědne.

Nechám vychladnout, pak teprve vyklopím, sundám pečící papír a nakrájím.

Vaše Maruška