Semínkový chléb (bez lepku, vegan)
Dobíráte si mě!? Semínka, teď v zimě? Ano a spečená dohromady a ve tvaru chleba! 🙂
Semínkový domácí chléb zapadá do mé představy, jak si rychle a snadno vytvořit domácí pečivo, aniž bych musela trávit v kuchyni moře času. Na tomto pokrmu není nic složitého, jen je třeba si na něj počkat 🙂
Určitě lze experimentovat i s příchutěmi – hodlám vyzkoušet chleba s uzenou paprikou, jindy přihodím nasekaná sušená rajčata nebo olivy.
Můžete namazat mrkvovou pomazánkou, cuketovou pomazánkou, ředkvičkovo-avokádovou pomazánkou, nebo přidat vynikající salát z řepy a křenu.
1 krajíc obsahuje 229 kCal, 12 g tuků, 7 g bílkovin a 12,5 g sacharidů
Ingredience (na 12 krajíců)
Suché ingredience
- 130g slunečnicových semínek
- 130g jemně mletých ovesných nebo pohankových vloček bez lepku (rozmixovala jsem je tyčovým mixérem na konzistenci strouhanky)
- 20g dýňových semínek
- 100g lískových oříšků (nasekaných nahrubo ve hmoždíři nebo drcené v kuchyňském robotu)
- 70g lněných semínek
- 25g chia semínek
- 25g inulinu (rozpustná vláknina)
Mokré ingredience
- 3 lžíce BIO kokosového oleje
- 1 lžíce medu (nebo javorového sirupu)
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky růžové himalájské soli
- 350 ml vlažné vody
Ostatní
- forma na chlebíček
- pečící papír
Příprava
Všechny suché ingredience (kromě soli) smíchám ve větší míse.
V jiné nádobě promíchám mokré ingredience, aby se kokosový tuk rozpustil i s ostatními surovinami ve vlažné vodě.
Do formy na chlebíček vložím pečící papír a pořádně ho umačkám po obvodu, aby držel tvar.
Následně do větší mísy přisypu mokré ingredience, vše řádně promíchám a naliji do formy na chlebíček. Lžící uhladím vršek a nechám takto připravené a zakryté utěrkou přes noc odstát.
Ráno předehřeji troubu na 180°C, vložím do ní formu a peču hodinu. Chlebík na povrchu zhnědne.
Nechám vychladnout, pak teprve vyklopím, sundám pečící papír a nakrájím.
Diskuze
Bylo to moc dobrý, chutnalo to jako gaizerka což nese velké pozitivum😁
Super 😍
Tak chleba upecen, presne podle receptu (s inulinem) a vysledek predcil ma nejsmelejsi ocekavani. Je naprosto vynikajici!!!!!! Diky, Marusko, za skvely recept. Ted ho asi budu muset pect kazdy tyden😉
Ahoj Kamko, to je skvělé! Já také pro veliký úspěch dnes peču znovu :-)
Marusko, taky me tento recept nadchl. Nechavas odstat v teple nebo v chladnu? a lze necim nahradit inulin? Diky
Ahoj, za oknem nebo v pokojové teplotě - to je jedno ;) Namísto inulin lze dát psyllium :-)
Děkuji,už se těším na víkend až ho upeču :-)
Skvělé, dejte vědět, zda Vám chutná :-)
Ahoj Maruško,tvůj chleba mě nadchl miluji semínka,ale chci se zeptat,na co tam dáváš med?Není potom moc sladký?Jen mám strach že bychom ho potom nejedli.
Ahoj, chléb sladký není. 1 lžíce medu v celém chlebu není cítit. Med je tam proto, aby těsto lépe drželo a kůrka dostala zlatavou barvu a byla křupavější :-)