Slaný koláč (bez lepku, vegetariánský)
Slaný koláč je perfektní jídlo k snídani či obědu. Musím uznat, že je vynikající i studený z lednice. Lahůdkové droždí je v něm naprosto jedinečné! Kdo zrovna neholduje kozímu sýru, může jej vyměnit za mozzarelu, nebo si strouhaným sýrem zasypat vršek koláče. Nechte se inspirovat a nechte si chutnat. 🙂
1 porce obsahuje 2119 kJ; 506 kCal; 21g bílkovin, 45g sacharidů, 26g tuků
Ingredience na 6 porcí
na korpus
- 300g (2 hrnky) pohankové mouky
- 30 g (3 lžíce) chia semínek
- 1 vejce
- 50g rozpuštěného ghí nebo másla
- 190g (1 kelímek) 12% zakysané smetany
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli
na náplň
- 1/2 velikého pórku (170g)
- 20g ghí nebo másla
- 200g baby špenátu
- 6 vajec
- 20g (3 zarovnané lžíce) lahůdkového droždí
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 vrchovatá lžička provensálských bylinek
- 1 a 1/2 lžičky růžové himalájské soli
- mletý pepř dle potřeby
na pokrytí náplně
- 100g měkkého kozího sýra (použila jsem Petits chévres doux a kolečka rozkrojila podélně napůl
- 130g (20ks) baby rajčat
- 1 jarní cibulka (20g)
pomůcky
- kulatá forma o průměru 27 cm
Příprava
Ingredience na těsto smíchám a pořádně propracuji. nechám odležet v lednici 30 min.
Mezi tím si nakrájím n jemno pórek a ten na másle dusím 8 minut lehce dozlatova. Pak na ještě 2-3 minuty přidám čerstvý špenát, aby se spařil a zmenšil svůj objem. Nechám vychladnout.
Na pečící papír jsem si obkreslila obvod formy na koláč z vnějšího okraje. Těsto jsem na papíru rozválela tak, aby přes nakreslený kruh přesahovalo minimálně (vzniklo mi tak cca 0,5cm vysoké těsto) a okraje jsem odřízla.
Přendám do formy s tím, že okraje těsta přesahují okraje formy.
Náplň jsem si připravila tak, že jsem smíchala vychladlý pórek se špenátem s ostatními ingrediencemi na náplň. Tu jsem rovnoměrně nalila na korpus.
Vše jsem dozdobila podélně rozpůlenými kolečky kozího sýru, volná místa jsem vyplnila rozpůlenými rajčátky a vše zasypala nasekanou jarní cibulkou. Okraje jsem ještě přehnula přes náplň.
Vložím do předehřáté trouby na 170°C a peču 35 minut.
Před servírováním nechám krátce vychladnout. Koláč je naprosto luxusní i studený z lednice.
Diskuze
Mňamina nad mňaminy.. I děti si chválí :) Nejen, že dobře vypadá, ale hlavně chutná! Bude na našem jídelníčku čím dál víc častěji :) Děkujeme
Děkuji :-)
Mňam, vypadá krásně! Určitě vyzkouším, děkujeme za recept! 😏
Bezva 👍