Slaný pekanový koláč se zeleninou a ovčím sýrem (paleo)

Milí Rutináci,

dnes mám pro vás super nízkosacharidový slaný koláč, po kterém se budete olizovat 🙂

Ingredience na 6-8 porcí

  • 4 lžíce ghí nebo másla (lze použít i rostlinný olej, ale ghí tomu dodá úžasnou chuť)
  • 1 středně veliká (500g) cuketa
  • 1/2 pórku
  • 125g lístků baby špenátu
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • mletý pepř na dochucení
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 40g tvrdého ovčího sýra

Korpus

  • 400g pekanů nebo vlašských ořechů
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky

* forma (v průměru 25cm) se snímatelným bokem

Příprava

Na dno formy jsem vložila pečící papír a  snímatelný bok jsem utáhla.

Korpus jsem připravila tak, že jsem ořechy rozmixovala v kuchyňském robotu na konzistenci strouhanky. Mleté ořechy jsem smíchala s ostatními ingrediencemi na korpus a nasypala do formy. Směs jsem rovnoměrně rozprostřela a dlaní řádně tlačila k formě tak, aby na bocích vznikl 2cm vysoký okraj.

Následně jsem připravila náplň. Na ghí jsem dozlatova orestovala najemno nasekaný pórek. Když byl pórek hotový, přidala jsem do něj lístky baby špenátu a asi tak minutu jsem jej dusila, aby se spařil a zmenšil svůj objem. Směs jsem sundala z plotny a přidala jsem do ní nahrubo nastrouhanou cuketu (v BIO verzi ji neloupu). Vše smíchám se solí, majoránkou, vejcem a pepřem a naliji do korpusu. Navrch jsem nastrouhala tvrdý ovčí sýr a pekla jsem v na 170°C předehřáté troubě 60 minut.

Vaše Maruška