Snídaně „Jé je, dobré ráno“
Tahle snídaně Vás rozpumprlíkuje na celé dopoledne….aneb Vaše střeva děkují, žaludek se zasytí a chuťové pohárky chrochtají blahem: „Jé, je, dobré ráno!“ 🙂
Příprava vám nezabere déle jak 10 minut a pak se můžete hodinku těšit na tu vůni, kterou vytáhnete z trouby.
Ingredience na 6 porcí
Spodní vrstva
- 1 hrnek (80g) vloček (ovesných ideálně s nápisem bez lepku nebo pohankových)
- 1/4 hrnku (40g) mletých pekanových ořechů (nebo vlašských)
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mleté vanilky
- 2 špetky soli
Prostřední vrstva
- 1/2 zralého měkkého banánu
- 2 vejce
- 6 datlí
- 1 větší sladké jablko (230g)
- 1 hrnek kefírového mléka (250 ml)
- 1 lžička mleté vanilky
Všechny vrstvy
- 4 zralé měkké banány (z toho 1/2 banánu je určena pro prostřední vrstvu)
Karobová poleva
- 1 hrnek kefírového mléka (250 ml)
- 4 lžíce mletého karobu (nebo nepraženého kakaa)
Příprava
Horkovzdušnou troubu zapnu na 180°C
Všechny ingredience na spodní vrstvu smíchám v misce dohromady. Odeberu asi tak 4 vrchovaté lžíce na zasypání prostřední vrstvy.
Do mixéru vložím všechny ingredience na prostřední vrstvu (jablko oloupu, zbavím jadérek a pokrájím na čtvrtky). Mixuji cca 2 minuty, až vznikne sladký koktejl.
Banány pokrájím na kolečka.
Do keramického pekáčku nejprve vložím kolečka banánů (krok 1), ty zasypu směsí na spodní vrstvu (krok 2) (4 lžíce směsi mám připravené stranou). Pak naliji tekutý koktejl (krok 3). Ten jen lehce zasypu zbylou sypkou směsí (krok 4) a vršek celý pokryji kolečky banánů.
Dám péct do trouby na 60 minut. Před servírováním nechám krátce vychladnout, nebo podávám studené.
Nakonec smíchám kefír s karobem a snídani jím poliji. Snídaně je sladká a tak polevu není třeba ničím doslazovat.
Dozdobím libovolnými mletými oříšky či semínky.
Diskuze
Marusko, prave je v troube :-), jen jsem se chtela zeptat jestli v poleve nemas jeste neco, protoze ta moje je oproti fotkam uplne ridka, diky za tip. Mimochodem moc dobre to voni :-)
Ahoj, do polevy jsem nic dalšího nedávala. Klidně přidej více karobu, ten to zahustí.
Maruško, tak tohle je opravdová dobrota, k snídani si na ní pochutnáváme často a tak jsem uvítala možnost, uložit si ji do "oblíbených", která se mi teď objevila, aspoň ji příště rychle najdu:-).
Právě si pochutnávám na této úžasné dobrotě...co k tomu dodat? Je vynikající! Protože snídaně se u mě odehrávají nejčastěji na sladko, tak jsem ráda za další tip, jak je obměnit. A jestli je to varianta bývalého nepečeného koláče pro sportovce, tak nemá jedinou chybu!