Snídaňové, semínkové řezy zalité čokoládou (RAW, vegan, bez lepku)

Z klíčené pohanky jsem si velmi oblíbila tyto letní a osvěžující raw malinovo-mátové řezy. Dnes k nim přibila má snídaňová verze, kterou jsem si dopřála před tréninkem, abych měla stabilní a pozvolně se uvolňující energii na cvičení. Kdo by nesehnal klíčenou pohanku, může si ji nahradit ovesnými vločkami nebo klasickou sušenou pohankou 😉

1 porce obsahuje 1584 kJ; 378 kCal; 10g bílkovin, 43g sacharidů, 17,5g tuků

Ingredience na 4 porce

  • 1 hrnek (160g) sušené, naklíčené sušené pohanky (kupuji ji přes internet; nebo lze nahradit ovesnými vločkami nebo klasickou sušenou pohankou)
  • 6 (105g) sušených fíků, zbavených tvrdé stopky (lze nahradit datlemi)
  • 8 lžic vody
  • 1/4 hrnku (45g) loupaných a nahrubo namletých lískových ořechů
  • 1/4 hrnku (45g) chia semínek
  • 1/4 hrnku (40g) dýňových semínek
  • 1 sevřená hrst (15g) sušené moruše (kupuji v drogerii DM; nebo kze nahradit jiným oblíbených sušeným ovocem bez cukru)
  • 1 vrchovatá lžíce (25g) mandlového másla (nebo jiného ořechového másla; kupuji v drogerii DM)
  • 2  lžíce (30g) medu
  • 1 lžička nepraženého kakaa (kupuji ve zdravé výživě)
  • 1/4 lžičky skořice
  • špetka muškátového květu
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka růžové himalájské soli (také kupuji v drogerii DM)
  • 4 lžíce vody (nebo podle potřeby)

Na čoko polevu

  • 1 kostička (10g) hořké čokolády nad 85 % (pro dokonalé raw můžete připravit čokoládu z 1 lžičky rozpuštěného bio kokosového oleje + 1/2 lžičky nepraženého kakaa + 3/4 lžičky medu)

Příprava

V kuchyňském robotu s esovitými noži jsem pohanku rozmixovala téměř na mouku. K ní přidám sušené fíky a vodu a mixuji tak dlouho, dokud mi nevznikne těsto. Voda vše pěkně zvlhčí a pomůže, aby mixér ingredience krásně propracoval dohromady.

Pak rozmixuji nahrubo loupané lískové ořechy.

Vše smíchám v míse dohromady s ostatními ingrediencemi a kořením (bez čokolády) a přidám další lžíce vody, aby vzniklo lepivé těsto, které drží pohromadě.

To vložím a mokrými dlaněmi rovnoměrně uhladím v (23 cm x 13 cm) plechu (použila jsem formu na chlebík).

Zaliji rozpuštěnou čokoládou a vložím do mrazáku na 25 min.

Pak teprve nožem rozporcuji na 8 stejných dílů, přendám je do krabičky a skladuji je v lednici, kde vydrží až týden.

Vaše Maruška