Snídaňový riccotový koláč

Riccota je dle mého názoru vhodnější a zdravější způsob, jak si dopřát sýrový dort.

Oproti klasickému tvarohu je sýr Riccota bez kaseinu – čistá syrovátka. Kasein bývá častým potravinovým alergenem. Syrovátka je oproti němu lehce stravitelná, více sytivá a dle některých zdrojů nemá něgativní vliv na imunitu jako kasein.

Koláč z Riccoty je lehčí konzistence, straviteknější a poměrně sytý.

Tímto způsobem si můžete připravit snídani, ráno se pak v klidu najíst, vychutnat si jídlo bez jakékoliv předchozí přípravy 🙂 K svačině nebo jako dezert je koláč taktéž vhodný.

Ingredience (na cca 10 porcí)

  • 400g syrovátkového sýru Riccota
  • 6 vajec
  • 3/4 hrnku kokosové mouky
  • 6 lžic xylitolu (přítodní sladidlo)
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 a půl lžičky vanilkového extraktu
  • 1 kostička hořké 85% čokolády

Pomůcky

forma se sundavacím prstencovým bokem o průměru 22 cm

Postup

Troubu jsem předehřála na 190°C.

Bílky jsem oddělila od žloutků a našlehala na tuhý sníh.

Riccotu, žloutky, kokosovou mouku, sladidlo, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt jsem v míse řádně promíchala v husté těsto, do kterého jsem postupně vmíchla sníh.

Formu jsem vymastila kokosovým olejem (lze vymastit čímkoliv) a těsto do ní přendala. Vše jsem lžící uhladila dorovna.

Koláč jsem pekla 35 minut – okraje zezlátnou a když zapíchnu špejli doprostřed koláče, zůstává čistá.

Po vyndání z trouby jsem koláč posypala nastrouhanou hořkou čokoládou a nechala ho pak vychladnout.

Koláč skladuji v lednici. Chlazený k snídani s nějakými bobulemi je vynikající!

Vaše Maruška