Snídaňový riccotový koláč
Riccota je dle mého názoru vhodnější a zdravější způsob, jak si dopřát sýrový dort.
Oproti klasickému tvarohu je sýr Riccota bez kaseinu – čistá syrovátka. Kasein bývá častým potravinovým alergenem. Syrovátka je oproti němu lehce stravitelná, více sytivá a dle některých zdrojů nemá něgativní vliv na imunitu jako kasein.
Koláč z Riccoty je lehčí konzistence, straviteknější a poměrně sytý.
Tímto způsobem si můžete připravit snídani, ráno se pak v klidu najíst, vychutnat si jídlo bez jakékoliv předchozí přípravy 🙂 K svačině nebo jako dezert je koláč taktéž vhodný.
Ingredience (na cca 10 porcí)
- 400g syrovátkového sýru Riccota
- 6 vajec
- 3/4 hrnku kokosové mouky
- 6 lžic xylitolu (přítodní sladidlo)
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 a půl lžičky vanilkového extraktu
- 1 kostička hořké 85% čokolády
Pomůcky
forma se sundavacím prstencovým bokem o průměru 22 cm
Postup
Troubu jsem předehřála na 190°C.
Bílky jsem oddělila od žloutků a našlehala na tuhý sníh.
Riccotu, žloutky, kokosovou mouku, sladidlo, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt jsem v míse řádně promíchala v husté těsto, do kterého jsem postupně vmíchla sníh.
Formu jsem vymastila kokosovým olejem (lze vymastit čímkoliv) a těsto do ní přendala. Vše jsem lžící uhladila dorovna.
Koláč jsem pekla 35 minut – okraje zezlátnou a když zapíchnu špejli doprostřed koláče, zůstává čistá.
Po vyndání z trouby jsem koláč posypala nastrouhanou hořkou čokoládou a nechala ho pak vychladnout.
Koláč skladuji v lednici. Chlazený k snídani s nějakými bobulemi je vynikající!
Diskuze
Mám už od dětství takovou "úchylku" ochutnávat syrové těsto. A tady tohle těsto tedy nemá jedinou chybu! Pečený koláč bude jistě taky vynikající, to posoudím až zítra :-) je jednoduchý, rychlý na přípravu, Maruško, díky za super recept (a nejen tento) :-)