Špenátový, vaječný chlebík (keto, bez lepku)

U tohoto receptu si můžete doslova vyhrát. Vynechat špenát, přimíchat jiné oblíbené koření a třeba zabalit s jakoukoliv libovolnou pomazánkou nebo zeleninovým pyré do rolády. Já si dnes chlebík dopřála s mazacím kozím sýrem a brokolicovými klíčky. Mám ho ráda i bez špenátu, s trochou chilli a pomazaný domácí salsou.

1 chlebík obsahuje 377 kJ; 90 kCal; 7g bílkovin, 0,8g sacharidů, 6,6g tuků

Ingredience na 10 chlebíků

  • 6 vajec
  • 125g kozího sýru Le Chevre nebo klasické (nenašlehané) lučiny
  • 100g čerstvého baby špenátu
  • hrst lístků petrželky
  • 2 stroužky česneku
  • 2/3 lžičky růžové himalájské soli
  • 2 větší špetky kurkumy
  • mletý pepř dle potřeby

Příprava

Bílky oddělím od žloutků a vyšlehám z nich tuhý sníh. V kuchyňském robotu během pár vteřin rozsekám špenátové lístky a petrželkou najemno. Žloutky smíchám s měkkým kozím sýrem (nebo lučinou) a ručním mixérem našlehám jemnou žloutkovou pěnu, do které přidám nasekaný špenát, petrželku, prolisovaný česnek a ostatní ingredience a pořádně vše promíchám vařečkou. Nakonec vmíchám připravený sníh.

Plech o rozměrech 33 x 24 cm vytřu máslem, aby na něm krásně držel pečící papír a neklouzal. Na dno dám pečící papír a vliji připravené těsto.

Peču v předem vyhřáté troubě při 150°C 25 minut dozlatova.

Po vyndání z trouby nechám vychladnout a nakrájím na 10 stejně velikých chlebíků.

Mně k snídani bohatě stačily 4 kousky a byla jsem dokonale syta.

Fotogalerie

Vaše Maruška