Špenátový, vaječný chlebík (keto, bez lepku)
U tohoto receptu si můžete doslova vyhrát. Vynechat špenát, přimíchat jiné oblíbené koření a třeba zabalit s jakoukoliv libovolnou pomazánkou nebo zeleninovým pyré do rolády. Já si dnes chlebík dopřála s mazacím kozím sýrem a brokolicovými klíčky. Mám ho ráda i bez špenátu, s trochou chilli a pomazaný domácí salsou.
1 chlebík obsahuje 377 kJ; 90 kCal; 7g bílkovin, 0,8g sacharidů, 6,6g tuků
Ingredience na 10 chlebíků
- 6 vajec
- 125g kozího sýru Le Chevre nebo klasické (nenašlehané) lučiny
- 100g čerstvého baby špenátu
- hrst lístků petrželky
- 2 stroužky česneku
- 2/3 lžičky růžové himalájské soli
- 2 větší špetky kurkumy
- mletý pepř dle potřeby
Příprava
Bílky oddělím od žloutků a vyšlehám z nich tuhý sníh. V kuchyňském robotu během pár vteřin rozsekám špenátové lístky a petrželkou najemno. Žloutky smíchám s měkkým kozím sýrem (nebo lučinou) a ručním mixérem našlehám jemnou žloutkovou pěnu, do které přidám nasekaný špenát, petrželku, prolisovaný česnek a ostatní ingredience a pořádně vše promíchám vařečkou. Nakonec vmíchám připravený sníh.
Plech o rozměrech 33 x 24 cm vytřu máslem, aby na něm krásně držel pečící papír a neklouzal. Na dno dám pečící papír a vliji připravené těsto.
Peču v předem vyhřáté troubě při 150°C 25 minut dozlatova.
Po vyndání z trouby nechám vychladnout a nakrájím na 10 stejně velikých chlebíků.
Mně k snídani bohatě stačily 4 kousky a byla jsem dokonale syta.
Diskuze
Maruško, dnes jsem si ho dělala k snídani, s pomazánkou z avokáda. Lahoda :-)
Ahoj, jsem moc ráda, že Ti chutná.