Tiramisu (keto, low carb)
Italské Tiramisu je jedním z nejklasičtějších a nejlahodnějších receptů na krémový dezert, který znám. Z výživového hlediska v něm vidím jednu drobnou nevýhodu a to takovou, že se v něm potkává velké množství cukru a tuku najednou. Z toho důvodu jsem vytvořila nízkosacharidovou verzi, která nezvedá krevní cukr jako klasický recept s rafinovaným cukrem a piškoty, je stejně chutná a navíc malý kousek takového dezertu nasytí na velmi dlouho. Tak proč nemlsat bez výčitek, když je to možné?
Dezert můžete využít v posledním týdnu měsíční výživové výzvy v ketóze jako něco „na zub“
1 porce obsahuje 2022 kJ; 483 kCal; 9g bílkovin, 8,5g sacharidů, 44g tuků
Ingredience na 12 porcí
ingredience na piškoty
- 300g jemně mletých loupaných mandlí
- 60g jemně mletých lískových ořechů
- 100g xylitolu – přírodního březového cukru (pro keto verzi je ještě vhodnější alkoholový cukr erythritol)
- 70g rozpuštěného másla
- jemně strouhaná kůra z 1 citrónu
- 2 velká vejce
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli
- 2 lžičky vinného kamene (prášek do pečiva bez fosfátů)
- 1/2 lžičky vanilkového aroma (verze bourbon vanilka)
na krém
- 50g xylitolu – přírodního březového cukru (pro keto verzi je ještě vhodnější alkoholový cukr erythritol)
- 2 žloutky
- 500g mascarpone
- 100ml smetany ke šlehání
na námáčení piškotů
- 250ml silného expresa
- 50ml amaretta
na posypání
- lžička nepraženého kakaa
Příprava
Nejprve si uvařím silnou překapávanou kávu a nechám ji vychladnout.
Dále smíchám všechny ingredience na piškoty, které pak lžičkou nanesu na tác s pečícím papírem a tvořím tak kolečka o velikosti klasického dětského piškotu. Takto zaplněný plech vložím do na 180°C předem vyhřáté trouby a peču 13 min dozlatova. Hotové piškoty nechám vychladnout (mimochodem se hodí i na vánoční cukroví 😉 )
Zatímco mi piškoty i káva chladne, připravím si krém tak, že v kastrůlku, který vložím do vodní lázně, rozmíchám březový cukr se žloutky a postupně je zahřívám tak, až mi žloutkový krém lehce zhoustne. Hotový krém smíchám s mascarpone, do kterého nakonec přimíchám našlehanou šlehačku. Vznikne mi krásně jemný krém.
Nyní se mohu pustit do namáčení piškotů. Kávu smíchám s amarettem a piškot po piškotu namočím do kávové směsi a nechám ho pěkně kávu nasát. Postupně tak piškoty zaplním celé dno skleněné misky (ve tvaru čtverce nebo obdélníku). Na piškotovou vrstvu nanesu a rozetřu polovinu krému, kterou opět zakryji vrstvou namočených piškotů.
Na druhou piškotovou vrstvu nanesu necelou druhou polovinu krému (trochu krému si nechám na velmi tenkou horní vrstvu) a rozetřu ji. I tuto vrstvu zaplním zbylými piškoty namočenými v kávě, ty lehce potřu tenkou vrstvou zbylého krému. Vše posypu nepraženým kakaem.
Nechám ztuhnout v lednici, aby šlo Tiramisu zlehka rozkrojit a vyjmout jako jeden celý kousek.
P.S.: Vše jsem rozdělila do dvou misek, a tak na ilustračním obrázku vidíte polovinu celkového množství v misce.
Diskuze
Maruška, je naozaj výborný, jemný a lahodný. Bolo to moje prve tiramisu vôbec a som rada, že prave taketo. Dik za recept. :-D
Děkuji!
Maruško, to je opravdu delikatesa delikates! Připravila jsem ho na dnešní narozeninové pohoštění a nemohla jsem se udržet už když jsem olízla stěrku, ten jemný krém, mňammmm! Amaretto, které nemám, jsem nahradila rumem, a myslím, že to na chuti neubralo :-) Je úplně skvělý!!! :-)
Ahoj Jitko, to je skvělé ♥. Je to mňamka...u nás se po tom také zaprášilo. Díky