Vejce v díře
Mám ráda velmi jednoduché snídaňové recepty. Vejce pečené v dýni je velmi snadné na přípravu a výsledek lahodí nejen oku.
Recept bych doporučila (kvůli delšímu pečení) spíše na víkend, určitě ale oživí váš jídelníček netradičním a přesto zdravým způsobem.
Ingredience na 2 – 3 porce
- 1 malá dýně na vaření (dýni jsem zakoupila o trochu větší než je např. pomelo)
- 5 vajec
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 6 datlí
- Hrst vlašských ořechů
- 1 lžíce medvědího česneku
- Himalájská sůl a pepř na dochucení
Příprava
Dýni jsem rozkrájela na 2 cm tlustá kolečka. Kolečka, která obsahovala dýňová semena, jsem si připravila tak, že jsem lžící semena odstranila, aby zůstala v kolečkách díra. Kolečko jsem z každé strany na pečícím papíru potřela olivovým olejem. Dýni jsem pekla 20 minut při 200°C, aby změkla. Pak jsem dýni vyndala z trouby ven a do každé díry rozklepla 1 celé vejce. Datle a ořechy jsem rozmixovala na drobenku v mixéru a posypala jimi všechna dýňová kolečka. Vejce jsem ještě lehce dosolila a opepřila. Na závěr jsem vše dokořenila medvědím česnekem. Pekla jsem dalších 20 minut při 200°C.
Kolečka jsou výborná, mají lehce sladkou chuť. Mlsné jazýčky si je mohou na talíři lehce zalít javorovým sirupem pro ještě trochu sladší chuť.
Diskuze
Zatím žádné komentáře.