Velikonoční vaječná tlačenka (nízkosacharidová, keto)
Tímto svátečním jídlem nepohrdne ani opačné pohlaví. Můj muž si ji tu dnes moc pochvaloval. Asi ji nebudu dělat jen na Velikonoce. Tlačenka z vajec a sterilizované zeleniny má skvělou sladko-kyselou chuť a drží pěkně pohromadě.
Nechte si chutnat i vy!
1 porce obsahuje 305 kCal, 23 g tuků, 12 g bílkovin a 13 g sacharidů
Ingredience na 6 porcí
- jednoduchá, domácí majonéza dle tohoto receptu (vznikne 200ml majonézy)
- 6 vajec uvařených natvrdo
- 330g sterilizované zeleninové směsi k přípravě bramborového salátu (mix karotky, okurky, cibule, hrášku a papriky)
- 330g sterilizované cibulky (použila jsem malé cibulky od Hamé)
- 170g sterilizované papriky
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice bez konzervantů (kupuji v drogerii DM)
- 1 sáček jedlé želatiny (20g)
- 125 ml vody
- růžová himalájská sůl a pepř na dochucení
- hrst jemně nasekané petrželky kudrnky
Pomůcky
- Forma na chlebík
Příprava
Vejce jsem nakrájela na kostičky. Slila jsem sladko-kyselý nálev ze zeleniny. Cibulky jsem pokrájela na malé půlky, proužky paprik jsem také pokrájela na drobnější kostičky.
Vejce, zeleninu a čerstvě umixovanou majonézu jsem smíchala v míse se 2 lžícemi hrubozrnné hořčice.
Želatinu jsem smíchala se 125 ml studené vody, ohřála a za stálého míchání rozpustila v horké vodě (voda se nesmí vařit). Nechala jsem krátce vychladnout a přimíchala do směsi.
Na závěr jsem přihodila najemno nasekanou petržel a dosolila a dopepřila dle potřeby.
Do formy na chlebík jsem dala 2 pruhy kuchyňské fólie, aby byly zakryté i boky. Pak jsem do ní nalila směs a nechala vše ztuhnout v lednici.
Diskuze
Mňam! ! Vynikající! Budu dělat určitě častěji než jen 1x do roka na velikonoce! Myslím, že to je i fajn tip jako parádní snidane...ovycejne snidam čisté vyvary, miluji je, nicméně občasná změna neuškodí! Děkuji za super recept 😉
Není zač. Těší mne, že chutná!!!