Vločková snídaně za 5 min (bez lepku, bez laktózy)
V pohádce Sůl nad zlato zaznělo: „Přiměřeně, přiměřeně“. Já se osobně tohoto hesla držím a báječně mi to funguje. Nic nepropočítávám a nevážím, abych dosáhla nějaké pomyslné dokonalosti v množství jídla. Pouze dodržuji pár pravidel – aby jídlo bylo bohaté na živiny (tedy v co nejpřirozenější formě bez průmyslového zpracování), aby sacharidy byly navýšené před tréninkem, kdy se více soustředím na jejich komplexní zdroje, a po tréninku, kdy se soustředím na rychlé dodání cukrů a vlákniny (tedy ovoce po cvičení a následně vyvážené jídlo bohaté i na škrobovitou na zeleninu). Není to nic složitého, tělo tak dostává potřebnou energii i výživu v jednom. Detailnější info popisuji v Rutina výživovém programu. Stručně řečeno, sacharidům se nevyhýbám, více si je dopřávám v tréninkových dnech, a ve dnech volna zas tolik ne. Jde to tak nějak samo….intuitivně. Tělo si samo řekne, co zrovna potřebuje nezávisle na nějaká pravidla, která by stejně měla být formována individuálně 😉 Všeho si dopřávám přiměřeně a to na mne funguje nejvíce. Nestresuji se ohledně jídla a osobně se cítím tak více v pohodě, než kdybych měla řešit makra nebo dokonalé načasování.
I dnešní snídaně mne přesvědčila o tom, jak parádně se dá žít bez počítání, protože ji jím s drobnými obměnami nějaký ten pátek a vždy mě dostatečně nasytila a uspokojila mé potřeby. Toto „těstíčko“ s ovocem jsem si poslední dobou prostě oblíbila a zařazuji ho vždy pár hodin před tréninkem. Až dnes jsem si vše kvůli vystavení receptu propočítala. Hodnoty mi vyšly tak akorát – dostatek kalorií, méně bílkovin, které před tréninkem nezařazuji, trocha tuku pro pomalejší vstřebávání a nejvíce komplexních sacharidů, abych mohla trénovat kvalitně a nechyběla mi pára. Navíc je to taková dobrota, že se na snídani vysloveně těším….a pak i na cvičení samozřejmě 😉
1 porce obsahuje 1981 kJ; 473 kCal; 15g bílkovin, 68g sacharidů, 15g tuků
Ingredience na 1 porci
- 1/2 hrnku (50g) vloček (použila jsem quinoa vločky, lze použít jakékoliv oblíbené vločky)
- 1 střední banán (lze použít i nastrouhané jablko)
- 1 vrchovatá lžíce (20g) burákového másla
- 1 lžička nepraženého kakaa
- 1/4 lžičky skořice
- 2 špetky růžové himalájské soli
- 6 středně velikých jahod (120g)
- 2 lžíce borůvek (použila jsem sušené, čerstvé nemám)
Příprava
Vločky rozmixuji tyčovým mixérem a přidám banán nebo nastrouhané jablko. To rozmixuji společně s vločkami a následně přimíchám ostatní ingredience kromě bobulovitého ovoce, kterým vše na závěr zasypu.
Pak už jen vychutnávám 🙂
Diskuze
Je to ta nejúžasnější snídaně kterou jsem kdy jedla. 100%😃
Super 😍
Já dnes vyzkoušela s amarantovými vločkami a ghí a je to opravdu bez chyby :-)
Ahoj Maruško, prosím tě, co bych mohla použít místo burákového másla? Mám totiž alergii na ořechy :-) Děkuji
Ahoj Evo, můžeš dát živočišný tuk namísto rostlinného jako máslo nebo ghí...určitě to bude také velmi chutné....obzvlášť s tím ghíčkem, pokud ho máš ráda :-)