Zapečená quinoa s malinami a banánem (bez lepku)
Toto jídlo může být skvělou snídaní či ideálním jídlem před tréninkem. Proč je nejlepší jíst komplexní sacharidy (složitější škroby) před pohybovou aktivitou vysvětluji v 8 týdenním výživovém Rutina programu. Má porce je i součástí názorného nízkosacharidového jídelníčku v den pohybové aktivity.
Nechte si chutnat i vy 🙂
1 porce obsahuje 313 kCal, 11 g tuků, 12 g bílkovin a 41 g sacharidů
Ingredience na 6 porcí
- 1 hrnek (200 g) barevné quinoy
- 1/2 hrnku (100 g) amarantu
- 2 vejce (ideálně v BIO kvalitě)
- 1 střední banán (měkký, zralý, s co nejvíce hnědými fleky 🙂 )
- 3 lžičky mleté vanilky
- špetka růžové himalásjké soli
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžičky citrónové šťávy
- 2 špetky skořice
- 1 a 1/2 hrnku malin (250 g)
- 6 lžic (60 g) mandlového másla při servírování
Příprava
Quinou a amarant uvařím ve dvojnásobném množství vody (3 hrnky vody) do změknutí. Když je veškerá voda absorbovaná (po asi 15 minutách), vypnu sporák a nechám krátce chladnout, aby směs nebyla vařicí. Ještě že je venku zima, za oknem to jde poměrně rychle 🙂 .
Vejce rozdělím na bílky a žloutky a z bílků ušlehám tuhý sníh. Když je quinoa s amarantem chladnější, vmíchám do ní žloutky, banán a veškeré koření. Teprve pak přidám maliny a sníh. Těsto naliji do zapékací mísy a peču při 175°C 45-50 minut.
Nechám krátce vychladnout (asi tak půl hodinky) a pak rozkrájím na porce.
Na talíři si porci dochutím 1 vrchovatou lžící mandlového másla.
Pokud by se někomu zdála porce málo sladká, může si ji zlehka pokapat medem nebo javorovým sirupem. Mně sladkost, kterou dodá banán a maliny maximálně vyhovuje 🙂
Diskuze
Zatím žádné komentáře.