Zapečená quinoa s malinami a banánem (bez lepku)

Toto jídlo může být skvělou snídaní či ideálním jídlem před tréninkem. Proč je nejlepší jíst komplexní sacharidy (složitější škroby) před pohybovou aktivitou vysvětluji v 8 týdenním výživovém Rutina programu. Má porce je i součástí názorného nízkosacharidového jídelníčku v den pohybové aktivity.

Nechte si chutnat i vy 🙂

1 porce obsahuje 313 kCal, 11 g tuků, 12 g bílkovin a 41 g sacharidů

Ingredience na 6 porcí

  • 1 hrnek (200 g) barevné quinoy
  • 1/2 hrnku (100 g) amarantu
  • 2 vejce (ideálně v BIO kvalitě)
  • 1 střední banán (měkký, zralý, s co nejvíce hnědými fleky 🙂 )
  • 3 lžičky mleté vanilky
  • špetka růžové himalásjké soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžičky citrónové šťávy
  • 2 špetky skořice
  • 1 a 1/2 hrnku malin (250 g)
  • 6 lžic (60 g) mandlového másla při servírování

Příprava

Quinou a amarant uvařím ve dvojnásobném množství vody (3 hrnky vody) do změknutí. Když je veškerá voda absorbovaná (po asi 15 minutách), vypnu sporák a nechám krátce chladnout, aby směs nebyla vařicí. Ještě že je venku zima, za oknem to jde poměrně rychle 🙂 .

Vejce rozdělím na bílky a žloutky a z bílků ušlehám tuhý sníh. Když je quinoa s amarantem chladnější, vmíchám do ní žloutky, banán a veškeré koření. Teprve pak přidám maliny a sníh. Těsto naliji do zapékací mísy a peču při 175°C 45-50 minut.

Nechám krátce vychladnout (asi tak půl hodinky) a pak rozkrájím na porce.

Na talíři si porci dochutím 1 vrchovatou lžící mandlového másla.

Pokud by se někomu zdála porce málo sladká, může si ji zlehka pokapat medem nebo javorovým sirupem. Mně sladkost, kterou dodá banán a maliny maximálně vyhovuje 🙂

Vaše Maruška