Zapečený, slaný koláč (nízkosacharidový, paleo, bez lepku)

S tímto koláčem slavím úspěchy a mají ho rády i malé děti. Mohu doporučit i vegetariánskou verzi, kdy lze slaninu nahradit žampiony navíc (celkem pak 250g žampionů na 1 koláč).
Nechte si chutnat!

1 porce obsahuje 1696 kJ; 405 kCal; 28g bílkovin, 19g sacharidů, 25g tuků

INGREDIENCE NA 4 PORCE

KORPUS

  • 340g (1 středně veliký) batát/sladký brambor
  • 100g strouhaného sýra Grana padano nebo parmazánu
  • 1 lžička růžové himalájské soli
  • 1 lžička uzené papriky

NÁPLŇ

  • 125g lístků špenátu
  • 100g kvalitní slaniny
  • 150g krémových žampiónů
  • 6 vajec
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička růžové himalájské soli
  • Mletý pepř dle chuti

POMŮCKY

  • nízká, kulatá forma se snímatelným bokem o průměru 27 cm

PŘÍPRAVA

Batát oloupu a nastrouhám nahrubo. Smíchám ho se strouhaným sýrem a kořením. Tuto směs nasypu do kulaté formy a vlhkýma rukama mačkám, aby korpus byl hladký, rovnoměrný a u okrajů byl vyšší.

Slaninu nakrájím na kostičky a opékám ji dozlatova na nepřilnavé pánvi. Na poslední 3 minuty vmíchám omyté a na plátky pokrájené žampióny a restuji je společně se slaninou. Nechám vychladnout na pokojovou teplotu.

Mezi tím si najemno nasekám listy špenátu a smíchám je s rozkvedlanými vejci a ostatními ingrediencemi na náplň. Nakonec přimíchám připravenou slaninu se žampióny.

Směs naliji na korpus a dám zapékat do předem vyhřáté trouby na 170°C 40 – 55 minut (podle trouby). Po vyjmutí z trouby dám koláči pár minut k dobru, aby si pěkně „sedl“, a za tepla jej servíruji. Dobrý je i studený z lednice.

Fotogalerie

Vaše Maruška