Zapečený, slaný koláč (nízkosacharidový, paleo, bez lepku)
S tímto koláčem slavím úspěchy a mají ho rády i malé děti. Mohu doporučit i vegetariánskou verzi, kdy lze slaninu nahradit žampiony navíc (celkem pak 250g žampionů na 1 koláč).
Nechte si chutnat!
1 porce obsahuje 1696 kJ; 405 kCal; 28g bílkovin, 19g sacharidů, 25g tuků
INGREDIENCE NA 4 PORCE
KORPUS
- 340g (1 středně veliký) batát/sladký brambor
- 100g strouhaného sýra Grana padano nebo parmazánu
- 1 lžička růžové himalájské soli
- 1 lžička uzené papriky
NÁPLŇ
- 125g lístků špenátu
- 100g kvalitní slaniny
- 150g krémových žampiónů
- 6 vajec
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička růžové himalájské soli
- Mletý pepř dle chuti
POMŮCKY
- nízká, kulatá forma se snímatelným bokem o průměru 27 cm
PŘÍPRAVA
Batát oloupu a nastrouhám nahrubo. Smíchám ho se strouhaným sýrem a kořením. Tuto směs nasypu do kulaté formy a vlhkýma rukama mačkám, aby korpus byl hladký, rovnoměrný a u okrajů byl vyšší.
Slaninu nakrájím na kostičky a opékám ji dozlatova na nepřilnavé pánvi. Na poslední 3 minuty vmíchám omyté a na plátky pokrájené žampióny a restuji je společně se slaninou. Nechám vychladnout na pokojovou teplotu.
Mezi tím si najemno nasekám listy špenátu a smíchám je s rozkvedlanými vejci a ostatními ingrediencemi na náplň. Nakonec přimíchám připravenou slaninu se žampióny.
Směs naliji na korpus a dám zapékat do předem vyhřáté trouby na 170°C 40 – 55 minut (podle trouby). Po vyjmutí z trouby dám koláči pár minut k dobru, aby si pěkně „sedl“, a za tepla jej servíruji. Dobrý je i studený z lednice.
Diskuze
Ahoj Maruška, tvoju stranku som objavila len pred 3 dňami, už som skúšala 3 recety. A som nadšená!!! Tento koláč je skvelý nápad, mala som tušenie, že dané množstvo z receptu nám bude malo, tak som ho urobila na cely plech a neľutujem. Sama som zjedla skoro polovicu plechu. Aj dcére chutil. Ja som si naň dala este hrubú vrstvu bieleho jogurtu! Ďakujem za tvoje stránky a za snahu podeliť sa o recepty. Už mam nápad aj pre ďalšie náplne! Asi ho cez týždeň znovu ukuchtím !!!
Moc To děkuji za pochvalu. Ať vám chutná plno dalších receptů 🙏
Ahojky Maruško, děkuji ti za tento úžasný recept! Můj dětský milovník zeleniny a odpůrce masa (slanina je ok :-))) se oblizoval až za ušima a chce abych tento koláč dělala pořád! :-) Pro mě velká úleva, když vím, že se najedl kvalitně a nesnědl tradičně jen přílohu . A mě chutná taky moc! :-)
Ahoj Maruško,dnes jsem ho dělala podruhé. Nechtělo se mi kupovat sýr Grana padano,když není v akci...tak jsem koupila místo toho mozzarellu. Musím říct,že mi víc v téhle kombinaci chutnal, víc se zvýraznila chuť náplně...minulé mi přišlo,že je výrazná náplň i těsto. Příště se zase vrátím k mozzarelle,doporučuji taky zkusit 😉 P.S. více takových dobrutek,Maruško 🙏😉
Ahoj Peťo,díky za skvělý tip! Určitě vyzkouším.
Dobrý den, Maruško tak to je naprostá pecka 😊 krásně to voní, skvěle chutná! Akorát jsem to trochu přesolila 😀 ale k receptu se budu ráda vracet 💛
Díky. Tohle byla taková náhoda z toho, co dům dá, a dopadlo to skvěle. Sama jsem ho pekla už několikrát.
Ahoj Maruško,včera si mi udělala radost s tímto receptem ☺️ Pohrávala jsem si s myšlenkou,že bych měla zpracovat batát a sýr....😁A pak na mě vyběhl tvůj recept 😉☺️ Dnes jsem ho udělala, VÝBORNÝ!!! Budu se k němu často a s chutí vracet 😉
To mne těší! Já jsem z koláče nadšená. Bylo to takové, co dům dá, a vyšlo to naprosto parádně! Pa