Ztracené vejce na křupavém pohankovém dortíku

Miluji recepty, které vypadají, jakože jste jejich přípravou trávili půl dne, přitom jsou za chvíli hotové a současně vypadají a chutnají znamenitě. Když je ještě jídlo bohaté na samé zdravé ingredience, není pochyb, že si jej užijete 🙂

Abyste dosáhli kýženého estetického efektu, připravte si nerezový kroužek (používá se na aranžování šťouchaných brambor apod.)

Ingredience na 2 porce

  • 1 hrnek loupané pohanky (pohankové kroupy)
  • 1 hrnek vody
  • 2 vejce
  • 4 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 4 lžíce nasekané jarní cibulky
  • 4 lžíce strouhaného tvrdého kozího sýra (nebo jiného sýra dle preferencí)
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 lžičky oregana
  • 3/4 lžičky růžové himalájské soli
  • mletý pepř na dochucení

 

  • 2 lžíce olivového oleje na potření pánvičky
  • 2 hrsti zelených lístků (špenát, polníček, rukola apod.)

Na ztracené vejce

  • 2 čerstvá vejce
  • 1 litr vody
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička růžové himalájské soli

Příprava

Pohanku jsem přes noc nechala namočenou ve vodě (na hrnek pohanky stačí stejné množství vody), ráno jsem ji propláchla a scedila (přes noc namočenou pohanku není třeba vařit). Smíchala jsem ji se všemi ingrediencemi na pohankový „dortík“.

Nepřilnavou pánev jsem potřela olivovým olejem, rozpálila a pak teplotu snížila na střední stupeň. Do pánvičky jsem dala nerezový kroužek, do něj vložila půlku pohankové směsi, uhladila její povrch a opékala cca 5 minut. Pak jsem opatrně kroužek lopatkou obrátila na druhou stranu, odkrojila přilepené okraje a sesunula dortík dolů, aby se opekl i z druhé strany (opět jsem opékala cca 5 minut).

Zatímco se mi opékala pohanka, připravila jsem si ztracené vejce. Vodu, ocet a sůl jsem smíchala a přivedla k varu. Jakmile se voda začala vařit, vodu jsem vařečkou roztočila, aby vznikl vodní vír, do kterého jsem z mističky nalila předem vyklepnuté vejce. Po cca 30 sekundách jsem vejce opatrně vyndala z vody. Fotku bohužel nemám, musela bych být chobotnice 😀

Na hotový pohankový „dortík“ jsem dala hrst omytých míchaných zelených lístků (sehnala jsem mix baby špenátu a listů řepy) a na ně jsem položila ztracené vejce.

No nevím, zda je moje ztracené vejce opticky dokonalé, ale chutnalo výborně!

Vaše Maruška