Grilovaná mrkev s petrželí a avokádovým dipem
O víkendu bylo nádherně, počasí jako dělané ke grilování a pohodičce na sluníčku. Slunce mne vždy neuvěřitelně nabíjí a musím se přiznat, že přes léto mne baví tvořit a vymýšlet nové recepty víc než v zimně.
V současné době se vyžívám v zelenině v kombinaci s různými bylinkami. Mrkev s petrželí na kari zatím u mne vedou.
Grilovanou zeleninu můžete jíst samotnou s avokádovým pyré jako svačinu, nebo si ji dát jako přílohu s grilovaným masem.
Ingredience na 2- 3 porce
- 400g (3 středně velké) mrkve
- 400g (3 středně velké) petržele
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 5 stroužků česneku
- 1/2 lžičky kari koření
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli
Avokádový dip
- 1 zralé, měkké avokádo
- 1 středně velké rajče
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1/2 lžičky kari koření
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli
- špetka (i víc) kajenského pepře (volitelné)
- 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru nebo jiných oblíbených bylinek (petrželka, pažitka apod.)
Postup
Oloupanou mrkev a petržel podélně rozkrájím na 1cm tlusté plátky. Snažím se, aby plátky byly všechny stejně široké a tudíž se na grilu propekly doměkka po celé délce stejně.
Pak smíchám olej, prolisovaný česnek, kari a sůl. V misce promíchám zeleninu a olej tak, aby se v něm obalily všechny plátky zeleniny.
Zeleninu vložím na rozpálený gril a griluji po obou stranách doměkka. Průběžně zeleninu otáčím, aby se nepřipálila.
Avokádový dip si připravím tak, že smíchám vydlabané avokádo s ostatními ingrediencemi tyčovým mixérem na jemné pyré. Následně přidám nasekaný koriandr.
Diskuze
Ahoj Maruško, práve dnes som rozmýšľala, čo urobím s avokádom, ktoré som včera kúpila. Tak - a už viem! Vyzerá to dosť dobre:-)
Bezva, tak doufám, že Ti bude chutnat :-)