Grilovaná mrkev s petrželí a avokádovým dipem

O víkendu bylo nádherně, počasí jako dělané ke grilování a pohodičce na sluníčku. Slunce mne vždy neuvěřitelně nabíjí a musím se přiznat, že přes léto mne baví tvořit a vymýšlet nové recepty víc než v zimně.

V současné době se vyžívám v zelenině v kombinaci s různými bylinkami. Mrkev s petrželí na kari zatím u mne vedou.

Grilovanou zeleninu můžete jíst samotnou s avokádovým pyré jako svačinu, nebo si ji dát jako přílohu s grilovaným masem.

Ingredience na 2- 3 porce

  • 400g (3 středně velké) mrkve
  • 400g (3 středně velké) petržele
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli

Avokádový dip

  • 1 zralé, měkké avokádo
  • 1 středně velké rajče
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • špetka (i víc) kajenského pepře (volitelné)
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru nebo jiných oblíbených bylinek (petrželka, pažitka apod.)

Postup

Oloupanou mrkev a petržel podélně rozkrájím na 1cm tlusté plátky. Snažím se, aby plátky byly všechny stejně široké a tudíž se na grilu propekly doměkka po celé délce stejně.

Pak smíchám olej, prolisovaný česnek, kari a sůl. V misce promíchám zeleninu a olej tak, aby se v něm obalily všechny plátky zeleniny.

grilovanazelenina1

Zeleninu vložím na rozpálený gril a griluji po obou stranách doměkka. Průběžně zeleninu otáčím, aby se nepřipálila.

Avokádový dip si připravím tak, že smíchám vydlabané avokádo s ostatními ingrediencemi tyčovým mixérem na jemné pyré. Následně přidám nasekaný koriandr.

Vaše Maruška