Jarní závitky

Jarní závitky jsou poměrně snadnou záležitostí, která svými barvami potěší oko i chuťové buňky. Nevšedním způsobem si tak můžete pochutnat na zelenině 🙂

Ingredience na 2-3 porce

  • 10 plátků rýžového papíru
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 menší mrkev
  • 10cm salátové okurky
  • hrst na nudličky pokrájené červeného hlávkového zelí
  • 2 hrstky špenátových lístků
  • 10 stonků hladkolisté petržele

Na avokádovou pomazánku

  • 2 avokáda
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 vrchovatá lžíce ostrého kari koření
  • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
  • mletý pepř na dochucení
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 3 lžíce loupaných konopných semínek

Příprava

Jarní cibulku jsem omyla a uřízla ji na dvě deset centimetrů dlouhé části. Mrkev jsem oloupala, uřízla ji také na délku 10 cm, kterou jsem rozpůlila a nakrájela na tenké nudličky. To samé jsem udělala s okurkou. Hlávkové zelí jsem nasekala na nudličky. Dále jsem omyla lístky špenátu a připravila jsem si 10 stonků hladkolisté petrželky.

Ještě jsem si vyrobila avokádovou pomazánku tak, že jsem vydlabala 2 rozpůlená avokáda, dužinu rozmixovala tyčovým mixérem a smíchala s ostatními ingrediencemi.

Teď už mi jen zbývalo, abych vše vložila a smotala do rýžového papíru. Papír namáčím do horké vody, aby změkl (někdo vkládá do misky, já dávám do pánvičky na palačinky a udržuji na sporáku horkou vodu), na 20 vteřin, pak vyndám a rozložím na talíři.

Na papír nejprve vedle sebe poskládám 4-5 špenátových listů, na ně dám 2 jarní cibulky, 2 proužky mrkve, 2 plátky okurky, nudličky z červeného zelí a petržel. Vše navrchu potřu 2 vrchovatými plnými lžičkami avokádové pomazánky. Pak ohnu 2 okraje přes zeleninu k sobě, třetí okraj přeložím také a sroluji závitek.

Vznikne mi 10 jarních závitků

Vaše Maruška