Lilkový dip (vegan, palelo, nízkosacharidové)
Vyzkoušejte skvělý dip k zelenině nebo masu!
Já si ho dopřála s grilovanou cuketou – tato kombinace mi chuťově velmi sedla. Nicméně lze nabírat čímkoliv 😉
1 porce obsahuje 153 kCal, 10 g tuků, 5 g bílkovin a 11 g sacharidů
Ingredience na cca 10 porcí
- 2 lilky (1000g)
- 4 lžíce (40 ml) extra panenského olivového oleje
- 1/2 hrnku (110g) sezamové pasty Tahini
- šťáva z 1/2 limetky
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžičky růžové himalájské soli
- 1/3 lžičky římského kmínu
- mletý pepř na dochucení
- hrst čerstvého koriandru nebo petrželky
Příprava
Troubu předehřeji na 180°C. Lilky podélně rozpůlím, zakapu olivovým olejem, posolím a opepřím. Touto ochucenou stranou je otočím na papír a nechám v troubě péct přibližně 50 min.
Lilek je hotov, když po šťouchnutí prstu na povrchu zůstane malý důlek (na fotce to není moc vidět 🙁 )
Lilky nechám vychladnout a pak vydlabu lžící a rozmixuji s ostatními ingrediencemi (kromě koriandru) na jemnou kaši. Následně přimíchám nasekaný koriandr nebo petrželkou (obě bylinky jsou v dipu skvělé!)
Diskuze
Baba Ganoush? :)
Je to straaaaašně dobrý!!!!Mám ještě teplý s mrkví, paprikou a kedlubnou.Prostě nestihl vychladnout 🤭
To mám radost, že chutná :-)