Lilkový dip (vegan, palelo, nízkosacharidové)

Vyzkoušejte skvělý dip k zelenině nebo masu!

Já si ho dopřála s grilovanou cuketou – tato kombinace mi chuťově velmi sedla. Nicméně lze nabírat čímkoliv 😉

1 porce obsahuje 153 kCal, 10 g tuků, 5 g bílkovin a 11 g sacharidů

Ingredience na cca 10 porcí

  • 2 lilky (1000g)
  • 4 lžíce (40 ml) extra panenského olivového oleje
  • 1/2 hrnku (110g) sezamové pasty Tahini
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžičky růžové himalájské soli
  • 1/3 lžičky římského kmínu
  • mletý pepř na dochucení
  • hrst čerstvého koriandru nebo petrželky

Příprava

Troubu předehřeji na 180°C. Lilky podélně rozpůlím, zakapu olivovým olejem, posolím a opepřím. Touto ochucenou stranou je otočím na papír a nechám v troubě péct přibližně 50 min.

Lilek je hotov, když po šťouchnutí prstu na povrchu zůstane malý důlek (na fotce to není moc vidět 🙁 )

Lilky nechám vychladnout a pak vydlabu lžící a rozmixuji s ostatními ingrediencemi (kromě koriandru) na jemnou kaši. Následně přimíchám nasekaný koriandr nebo petrželkou (obě bylinky jsou v dipu skvělé!)

Vaše Maruška