Mandlovo-meruňkový koláč (paleo, bez lepku, bez laktózy)

Maminka má na zahradě doslova obalený strom meruňkami, které volají: „Sněz mne“. Z druhého kouta zahrady na mne volá manžel: „Meruňkový koláč, prosím“.  Vzhledem k tomu, že mám doma čerstvě stočený med, námět byl na světě….udělám koláč z lokálních surovin!

Část naší rodiny nejí mák, a tak jsem na to šla od lesa a mletým mákem posypala pouze mou část koláče ještě zatepla….a všichni jsou spokojeni 😉

1 porce obsahuje 91 kCal, 22 g tuků, 9 g bílkovin a 14 g sacharidů

1 porce s jednou lžící mletého máku 144 kCal, 26 g tuků, 11 g bílkovin a 17 g sacharidů

Ingredience na 8 porcí

Na těsto

  • 6 lžic (60g) másla (rozpuštěného) + trocha másla na vymazání formy
  • 200g loupaných mletých mandlí nebo mandlové mouky
  • 1/4 hrnku (75g) medu (nebo jiného tekutého přírodního sladidla)
  • 3 vejce
  • špetka růžové himalájské soli
  • špetka mletého muškátového květu
  • 1/3 lžičky skořice
  • 4 kapky mandlového aroma

Na vrstvu meruněk

  • 10 menších meruněk (250g bez pecky)

Na posyp

  • 8 lžic (80g) mletého máku

Pomůcky

  • obdélníková pečící forma (rozměr 32 cm x 22 cm)
  • pečící papír střižený přesně na šířku formy
  • alobal na přikrytí formy

Příprava

Troubu zapnu na 170°C

Pečící formu vymažu máslem, aby na ní pěkně držel vložený pečící papír.

Všechny ingredience na těsto smíchám dohromady.

Těsto naliji do formy, rovnoměrně jej rozetřu a zakryji vypeckovanými, na šestiny pokrájenými meruňkami.

Dám péci zakryté alobalem, aby se těsto nepřipalovalo, do vyhřáté trouby plus, mínus 40 – 50 minut.

Vaše Maruška