Nízkosacharidový (paleo) chleba
Paleo chleba je vhodný pro všechny, kdo si hlídají sacharidy, nejí přílohy, nebo jsou na bezlekové dietě.
Nechte si chutnat 🙂
Ingredience na cca 8 porcí
- 200g jemně mletých mandlí (kupované, nebo doma mleté – melu je kuchyňským robotem)
- 6 lžic (80g) tapiokového škrobu
- 6 vajec
- 2 lžičky chlebového koření
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky růžové himalájské soli
- 50 ml rozpuštěného ghí nebo másla
- Bochníková forma – konkrétně peču v této od Tescoma a jsem s ní velice spokojena
- Ghí a trochu mandlové mouky na vysypání formy
- 1 lžička chlebového koření a 1-2 lžíce dýňových semínek na posypání chleba
Příprava
Bílky jsem oddělila od žloutků a ušlehala z nich tuhý sníh. Do něj jsem vmíchala veškeré ingredience na chlebík (žloutky, škrob, chlebové koření, sůl, sodu, ghí a mandlovou mouku), vytřela jsem formu ghíčkem a vysypala mandlovou moukou. Do formy jsem nalila promíchané těsto, posypala ho chlebovým kořením a dýňovými semínky a pekla v předem předehřáté troubě při 180°C 55 min.
Chléb je hotov, když po zapíchnutí zůstává špejle čistá.
Diskuze
Bohužel mi nechutná, stejně jako jiné lc chleby. Nikdy to nebude mít chuť chlebu ☹️
S paleo jsem začala nedávno, když jsem si koupila paleo kurz, takže sbírám další a další recepty, ať je co vařit a tento je super, díky za něj.
Maruško, chleba vynikající i muž si pochutnal. Prosím Tě co dělá ten tapiokový škrob, bohužel jsem sehnala jen v kuličkách, snažila se ho roztlouct, ale nic moc. V chlebu tedy není znát. Co kdybych nedávala. A ještě sodu jsem neměla, tak jsem použila bio kypřící prášek.
Ahoj, díky. Ten tapiokový škrob to více zahustí a dodá lepší konzistenci.
Ahoj Maruško, nemám s pečením paleo chleba žádnou zkušenost. Jak dlouho chleba vydrží? Jak ho skladovat? A můžu ho část po upečení zmrazit? děkuji za odpověď
Ahoj, vydří určitě týden v lednici. Se zmražením nemám zkušenost, určitě by zmrazit šel, jen nevím, jaký bude po rozmrazení. Vyzkoušej a uvidíš.
Čím prosím nahradit tapiokový škrob? Lze použít i kukuřičný? Ptám se asi hloupě, ale nemám s ním žádnou zkušenost. Děkuji za odpověď!
Ahoj, kukuřičným škrobem nahradit můžeš. Záleží, co chceš tímto chlebem podpořit - bezlepkovou dietu nebo nízký příjem sacharidů? Pro bezlekovou dietu je kukuřičný škrob ok. Pro nízkoschardidovou dietu není už tak vhodný, jelikož zvedá glykemický index celého chleba. Tapiokový škrob nemá takový vliv na cukr v krvi jako škrob kukuřičný. Vhodnější náhradou by ještě byla arrowroot mouka, což je také kořenový škrob. Stejně jako tapiokový je však k dostání pouze ve zdravé výživě nebo přes internet.
Ahoj Maruško, chléb s jsem včera upekla a dneska ochutnala. Musím říct, že je to jeden z nejchutnějších paleo chlebů, co jsem zatím dělala!!! A ze jich bylo. Díky moc za recept a za všechno, co děláš! ;) Měj se krásně!
Maruško, upekla jsem a chutná moc. Jen se chci zeptat, tapiokový škrob mám v perličkách, má se asi předem nějak namočit, viď? Ono sice jak se to upeklo a vychladlo, tak nejsou až tak markantní, ale trochu cítit jsou a koukám, že Ty máš chléb na řezu bez kuliček :-)
Ahoj Jitko, já použila škrob mletý, už jsem ho tak koupila. Určitě ty kuličky rozdrť, než je přidáš do těsta.