Paleo focaccia z květáku s vůní Itálie
Ingredience na 20 kousků
- 400g květákových hlaviček
- 1 hrnek (100g) mandlové mouky
- 1/4 hrnku (35g) kokosové mouky
- 1/4 hrnku (35g) tapiokového škrobu
- 160 ml tučného kokosového mléka
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky himalájské soli
- 1 lžíce sušené bazalky
- 4 vejce
Na ozdobení
- 1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu
- 1 hrst zelených oliv
- 1 hrst nasekaných sušených rajčat
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje (na pokapaní před upečením)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje x prolisovaný stroužek česneku (na potření po upečení)
Příprava
Květák jsem rozmixovala v kuchyňském robotu na konzistenci kus kusu a povařila ve vodě cca 5 minut. Následně jsem jej slila přes utěrku a sítko a po vychladnutí jsem skrze utěrku vymačkala přebytečnou vodu z květáku tak, jako ukazuji v receptu na květákovou pizzu ZDE.
Ostatní ingredience smíchám dohromady a přidám květák zbavený vody.
Do plechu (35 cm x 25 cm) dám pečící papír a propracované těsto rozetřu na papír.
Vršek ozdobím rozmarýnem, pokrájenými olivami, nasekanými sušenými rajčaty a pokapu olivovým olejem.
Vložím do předem vyhřáté trouby na 210°C a peču 25 minut.
Nadýchaný chléb mašlovačkou potřu olivovým olejem smíchaným s prolisovaným česnekem, nechám vychladnout a nakrájím.
Diskuze
Maruško, lze květák obměnit brokolicí?
Vyzkoušej, já zatím nezkoušela. Každopádně to bude zelené a ne bílé, jako focaccia. Brokolice je však skvělou superpotravinou. Dej vědět, jak to dopadlo? :-)
Mohu se zeptat, kde seženu mandlovou a kokosovou mouku a tapiokovy škrob?
Ahoj, ve zdravé výživě nebo přes internet v nějakém obchodě se zdravou výživou. Kokosová mouka je už běžnější třeba v DMku, ale ty ostatní mouky jsou spíše ve specializovaných obchodech. Pěkný den.