Sýrové krekry (keto, vegetariánské, bez lepku)
Tyto křupavé zlatavé krekry jsou mou obsesí posledních dní a vůbec jdou u nás doma na dračku (nevydrží na stole ani půl dne 😉 ). Miluji je s dábělskou pomazánkou, kterou si vyrábím z cuket (v tomto období se takový recept zase hodí), nebo k nim pasuje i klasická mexická salsa či quacamole.
Krekry se hodí k snídani či ke svačině. Jsou skvělé, jelikož mají vysoký obsah bílkovin i tuku, a tak jsou velmi sytivé (člověk jich do sebe moc nenasouká, byť jsou vynikající 😉 )
1 porce obsahuje 2129 kJ; 508 kCal; 27g bílkovin, 6g sacharidů, 42g tuků
INGREDIENCE NA 4 PORCE
- 300g (2 hrnky) strouhaného čedaru (lze použít i mozzarellu)
Suché ingredience
- 100g (1 hrnek) mandlové mouky (nebo mletých loupaných mandlí)
- 40g (4 lžíce) mletého zlatého lněného semínka
- 10g (1 lžíce) cibulového prášku (lze vynechat, nebo nahradit jiným oblíbeným kořením jako je červená paprika prolisovaný česnek, provensálské bylinky apod.)
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli
PŘÍPRAVA
Suché ingredience smíchám v misce. V jiné skleněné míse nechám rozpustit čedar tak, že jej vložím do mikrovlnné trouby na 1,5 -2 min. Následně do rozteklého čedaru přimíchám suché ingredience a rukou propracuji v tuhé těsto. To pak dám na pečící papír, přikryji druhým pečícím papírem a rozválím v tenkou (asi půlcentimetrovou) placku. Hotovou placku podélně nakrájím kráječem na pizzu na tenké proužky a ty pak rozřežu cik cak tak, aby mi vznikly stejně veliké trojúhelníčky. Vyskládám vedle sebe na plech a peču v předem vyhřáté troubě při 190°C 10-15 min (měly by vzniknout zlatavé křupavé krekry, ale ne spálené).
Diskuze
Tak tohle je ulet:)) Uz jsem je delala 3x a jen se zaprasilo, naposledy jsem uchranila i na snidani:) moc moc povedeny recept! Diky
:) Děkuji!