Brokolicové kari s hlívou

Mám dny, kdy nemám chuť na masité pokrmy, nechce si mi moc vyvařovat a přitom chci uspokojit chuťové buňky. Takový den nastal dnes, kdy jsem si uvařila tuto lehkou, kořeněnou a velmi rychlou večeři, na které jsem si moc pochutnala. Koření, které je tu pro lidstvo už od pradávna a slouží jako báječné dochucovadlo čehokoliv, mi posloužilo natolik, že jsem neměla potřebu nijak solit.

Lze jíst takto samotné, nebo využít jako přílohu.

Ingredience (na cca 2 porce)

  • 500g brokolice
  • 300g hlívy ústřičné
  • 1 velká cibule pokrájená nadrobno
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2,5cm kus nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky garam masaly
  • ½ lžičky římského kmínu
  • Špetka (nebo dle potřeby) kajenského pepře
  • 400ml kokosového mléka
  • Na dozdobení
  • Sezamová semínka
  • Na kolečka pokrájená jarní cibulka

Příprava

Růžičky brokolice jsem uvařila „tak akorát“ na páře (15 min) – lze vařit i ve vodě. Mezi tím jsem na nepřilnavé pánvi rozpálila olivový olej, přidala do něj pokrájenou cibuli a restovala 3 minuty. Pak jsem přidala prolisovaný česnek, na kostičky pokrájenou hlívu a nastrouhaný zázvor za stálého míchání jsem další minutu restovala. Přidala jsem zbylé koření, míchala ještě další minutu. Na závěr jsem přilila kokosové mléko a pod pokličkou vše vařila cca 5 minut až do změknutí hlívy. Do hotového pokrmu vmíchám brokolici uvařenou na páře a servíruji posypané sezamovými semínky a jarní cibulkou.

Vaše Maruška