Carpaccio z červené řepy

Carpaccio z červené řepy je jedním z nechutnějších způsobů, jak si připravit čerstvou řepu. Já si ji nakládám do klasického olivového nálevu, kam navíc přidávám nastrouhaný křen a uzenou papriku. Obě ingredience pozvednou carpaccio na vyšší level.

Ingredience na 5-7 porcí

  • 700g  (2 středně velké) řepy
  • 5cm kořene křenu (na jemno nastrouhaného)
  • 2 lžíce omáčky Tamari (fermentovaná sójová omáčka ze zdravé výživy; lze nahradit sójovou omáčkou)
  • 1 lžíce jablečného octa
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 100ml extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička mleté uzené papriky (lze nahradit sladkou paprikou)
  • růžová himalájská sůl a mletý pepř na dochucení

K podávání na 1 talíř

  • 70g čerstvého kozího sýra (nebo jiného oblíbeného měkkého sýra)
  • lžíce konopných semínek
  • plná hrst rukoly

Příprava

Řepu oloupu a nastrouhám na co nejtenčí plátky. Používám k tomu škrabku na brambory, co je ve tvaru praku. Dobře se mi to s ní dělá a současně slušně posílím zápěstí 🙂 Jinak lze krájet nožem nebo na struhadle. Plátky řepy smíchám s ostatními ingrediencemi a nechám v uzavřené krabičce přes noc uležet v lednici (+-12 hodin).

Druhý den servíruji na talíři s kozím sýrem, konopnými semínky a rukolou.

Vaše Maruška